Lipa spieva Lasicu

6. prosinec 2006

Dá se předpokládat, že čtenářům tohoto serveru nebude jméno Petera Lipy, natož pak Milana Lasicy cizí. Minimálně už kvůli nemálo častým článkům a recenzím desek, které se tu v souvislosti se zmíněným interpretem a textařem vyskytují. Chybou by ovšem bylo podezřívat tuto dvojku pánů "v najlapších rokoch", nebo eufemističtěji řečeno dlouholetých přátel, z nemastného neslaného akademismu či neuhlídané sentimentality.

Tedy prvořadě - Peter Lipa není případ zastydlého a opatrného jazzmana, co by se s hůlčičkou belhal na pódia a vzpomínal na to, jak byl dobrý před dvaceti, třiceti, čtyřiceti lety. Je to vcelku otevřený, třebaže zejména jazzem odkojený, muzikant a originální interpret, který ke všemu asi tak před deseti lety přišel na to, že když se obklopí o generaci mladšími muzikanty, neprohloupí. A neprohloupil.

Má kolem sebe ty nejlepší, které mohl na Slovensku nalézt - jsou-li vám povědomá více jména jako Richard Müller, Ivan Tásler, Pavol Habera, či Jana Kirschner, tak vězte, že jejich společného jmenovatele s Lipou tvoří právě doprovodná kapela. Tedy spíše sólová doprovodná kapela, aby byla definice přesnější. Poslední jmenovaná dokonce na Lipových deskách pravidelně hostuje, recenzovaný kus nevyjímaje. Obklopen touto hybnou a živelnou silou je pak i Lipa hnán dopředu, nechává se ovládat moderními muzikantskými trendy, cíleně a systematicky dělá vše pro to, aby nezakrněl.

Peter Lipa

Lipa, co spieva Lasicu je v podstatě řadovou deskou. V pořadí už čtvrtou nahranou s touto sestavou, takže svým způsobem obsahově očekávatelnou (už kvůli jasnému zaměření pouze na Lasicovy texty - na dřívějších albech byl Lasica zastoupen sice pravidelně, ale jen jako jeden z více autorů). Jen je na ní více hostů. Je nad očekávání dechařská, překvapivě tu figuruje i poslední léta vypuštěná kytara, ale třeba také cimbál nebo tradiční dívčí sbor. Má stejně tak nečekaně tradiční - někdy až swingový, jako moderní zvuk (skladby často podbarvuje šelestivý programming).

V podstatě do té doby, než zajdete na živý koncert s tímto repertoárem, budete si myslet, že u sebe skladby díky rozdílnému výrazu ani moc nedrží. Jediné pojítko - Lasicovy texty, se může zdát někdy málo pro to, abyste album vnímali jako koncepčně ucelenou záležitost. To koncertní podoba vyvrací - v tomto případě ku prospěchu věci není na pódiu tolik času na hrátky se zvukem a experimenty. I když, ruku na srdce, v této sféře hudby - nazývejme ji klidně chytrým jazzovým popem - nikdy moc o žádné ucelené koncepty nahrávek nešlo a asi ani nepůjde. Lipa spieva Lasicu je písničková, nesentimentální, někdy více, jindy méně, občas trochu chtěně vtipná deska, co má muzikantsky velmi příjemný tah. Není důvod jí nevěřit.

Oficiální web Petera Lipy

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.