Libuše Domanínská: Janáček byl moje velká láska. Odešla legendární česká sopranistka

3. únor 2021

V úterý 2. února 2021 zemřela v Hodoníně ve věku 96 let legendární česká sopranistka, emeritní sólistka Opery Národního divadla, paní Libuše Domanínská. Patřila k největším osobnostem českého operního umění 2. poloviny 20. století.

Profesionální pěveckou dráhu zahájila v roce 1945 ve Státním divadle v Brně, kde v následujících devíti letech vytvořila téměř čtyřicet rolí v osmi stech představeních.

V letech 1955 až 1990 byla sólistkou Opery Národního divadla v Praze, kde vytvořila desítky nezapomenutelných rolí – například Janáčkovu Jenůfu (Její pastorkyňa) a Káťu Kabanovou, Dvořákovu Rusalku, Julii (Jakobín) a Káču (Čert a Káča), Smetanovu Krasavu (Libuše) a Mařenku (Prodaná nevěsta) nebo Verdiho Alžbětu (Don Carlos). Soustavně se věnovala koncertní činnosti.

V Janáčkově Glagolské mši účinkovala v mnoha evropských zemích. Zpívala také sopránové party v klasických i moderních kantátových, oratorních a vokálně-symfonických dílech. V roce 1997 jí byla udělena Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru opera.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.