Liam O'Flaherty: Hejl aneb Břicho plné zlata

27. květen 2015

Povídka irského autora.

Poslouchejte na Vltavě 27. května 2015 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 2. června 2015.


Liam O´Flaherty se narodil roku 1896 na Aranských ostrovech, kde se dodnes mluví vedle angličtiny také irsky. Studoval na univerzitách v Dublinu, měl se stát knězem, ale roku 1917 byl odveden k Irské gardě a poslán na západní frontu 1. světové války. Byl těžce zraněn a utrpěl těžký psychický šok, který byl možnou příčinou jeho pozdějších záchvatů duševní nemoci. Z války se vrátil jako přesvědčený socialista a stal se zakládajícím členem Komunistické strany Irska.

Dva dny po vyhlášení nezávislého Irska v roce 1922 spolu s dalšími dublinskými dělníky obsadili koncertní sál Rotunda na čtyři dny a vztyčili na něm rudou vlajku na znamení vlády dělníků. Po konfliktech se státní mocí opustil Irsko a stal se v Anglii spisovatelem.

Od 30. let vzdoroval Liam O ´Flaherty atakům duševní choroby. Byl ctitelem ruské a francouzské kultury a sám se stal symbolem irské literární renesance a výrazným hlasem irské moderní kultury. Před smrtí vystoupil z komunistické strany a vrátil se ke katolické víře. Zemřel v Dublinu roku 1984.


Autor: Liam O'Flaherty Překlad: Jan Čáp Připravila: Jiřina Tejkalová

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio