Lenka Dusilová proměnila hned tři nominace na cenu Anděl. Album Řeka je hudební událostí roku 2020

29. květen 2021

V pátek 6. 11. vyšlo nové album Lenky Dusilové pojmenované Řeka, které se okamžitě stalo jednou z hudebních událostí letošního roku. Vodní tok, kterému se nedá odolat.

V posledních letech Lenka Dusilová koncertovala převážně sólově, sebevědomý a experimentální ráz jejích koncertů měl také určit charakter její nové nahrávky, na kterou se čekalo dlouhých šest let, a do jisté míry se tak stalo. Album Řeka není jen nejodvážnější a nejambicióznější nahrávkou bohaté kariéry Lenky Dusilové, ale také skvělou ukázkou toho, jak vhodně a účelně propojit umělce z naprosto odlišných částí hudební scény při práci na jednom dotaženém celku. Své nové album představila Lenka Dusilová v ArtCafé osobně, spolu s ní byl hostem ve studiu stanice Vltava i jeden z producentů desky – Ondřej Mikula alias Aid Kid. 

Lenka Dusilová a Aid Kid

Řeka Lenky Dusilové divočí i léčí zároveň, umělkyně o své nové nahrávce hovoří jako o introspektivní. Nepopírá ale ani obecnou platnost témat alba. Deska vznikala během prvních devíti měsíců letošního roku. Oba hosté se shodli na tom, že několik týdnů navíc, které jim paradoxně přinesla restriktivní opatření v rámci pandemie koronaviru, se nakonec náramně hodilo.

 

Lenka Dusilová v pořadu vypráví nejen o své Řece, ale také o plánech do budoucna, projektu Monumentum nebo o svém chystaném zapojení v rámci revitalizace šumavských mokřadů. Přišla řeč také na dalšího producenta a vydavatele alba Petra Ostrouchova. Aid Kid popsal jak probíhala (pro mnohé jistě nečekaná) spolupráce s Petrem Ostrouchovem nebo svou účast na formativních procházkách městem Suburbia. Oba hosté také potvrdili, že jejich premiérová spolupráce rozhodně nebude poslední. Kromě písní z Řeky Lenky Dusilové v pořadu zazněl ve světové premiéře také nový track Aid Kida nebo písně slovenského solitéra Andreje Šebana či umělkyně Deradoorian. 

Pořad připravil: Michal Pařízek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.