Laureátky soutěže Concertino Praga 2024 hrály na zámku v Jindřichově Hradci

20. září 2024, aktualizováno

Andělské přátelství neboli Nebeští kavalérové, vinšujte štěstí. Melodie této nejznámější písně jindřichohradeckého rodáka Adama Michny z Otradovic se stala znělkou soutěže i Jihočeského festivalu Concertino Praga a po roce opět orámovala jeho závěrečný koncert. Ten se tradičně uskuteční v Rytířském sále zámku v Jindřichově Hradci. Přímý přenos jsme vysílali v pátek 20. září od 19:00.

CELINA HÖFERLIN
Joseph Haydn: Klavírní sonáta Es dur, Hob. XVI:52 (I. Allegro moderato)
Frederic Chopin: Brilantní variace, op. 12

ZOJA SYGUDA
Henryk Wieniawski: Fantazie na témata z Fausta, op. 20

ANKE CHEN
Frederic Chopin: Balada č. 4 f moll, op. 52

NORA LUBBADOVÁ
Bedřich Smetana: České tance, II. řada (Cibulička, Slepička, Furiant)

V pátek 20. září od 19:00 se představili nejúspěšnější účastníci, respektive účastnice 58. ročníku soutěže. Do finále se totiž probojovaly samé mladé dámy: houslistka Zoja Syguda (1. místo) a klavíristky Nora Lubbadová (2. místo), Elina Höferlin (3. místo) a Anke Chen (čestné uznání 1. stupně).

Rytířský sál rozezněla v podání těchto skvělých mladých hudebnic díla Josepha Haydna, Fryderyka Chopina, Henryka Wieniawského a Bedřicha Smetany. Klavírní spolupráce se ujal osvědčený korepetitor Stanislav Gallin, slovem provedla Jana Trojanová a rozhlasovou přestávku naplnil rozhovor s klavíristou a pedagogem Ivo Kahánkem, který i letos zasedl ve finálové porotě soutěže Concertino Praga.

Dobrá nahrávka prozradí o sólistovi hodně, ale teprve živé vystoupení o něm řekne všechno. Proto o vítězce či vítězi soutěže Concertina Praga rozhodlo právě autentické vystoupení v Rudolfinu, s orchestrem v zádech a pozorným publikem před sebou.

„Myslím, že kvalita vystoupení byla ohromující, zvláště s ohledem na věk všech dívek. Je skutečně neuvěřitelné sledovat takovou vášeň, oddanost hudbě a také odvahu vystoupit v tomto věku v tak velkém a nádherném sále, navíc před mikrofony a kamerami. Nemohu dostatečně zdůraznit, co znamená dokázat něco takového v tak mladém věku. Každá z finalistek měla jiné kvality a všechny jasně ukázaly, jaké jsou hudební osobnosti. Prožít s nimi tento večer bylo opravdu velké potěšení“, řekl Paul Lewis, porotce finálového kola soutěže bezprostředně po skončení koncertu.

Spustit audio

Související