Látky, látky, látky… O textilním výtvarném umění se Sárou Sedlákovou

Textilní výtvarné umění dnes používá různé druhy ruční i strojové techniky. Z historie asi nejvíce známe gobelín neboli tapisérii. V užitém, ale i ve výtvarném umění má své místo specifická textilní technika patchwork.

Sára Sedláková má blízký vztah k textilu od malička. Respekt k poctivému ručnímu řemeslu získala od maminky, která dlouhá léta působila v divadelní výrobě, od dědečka, který byl krejčí i od odjakživa pletoucí babičky. To byly důvody, proč Sára vystudovala střední školu s textilním zaměřením, a poté pokračovala na UMPRUM, v Ateliéru módní tvorby, kam ji lákala převážně hravost a možnost experimentovat.

Textilní obrazy mladé designérky tvoří snové krajiny, zbytkový textil skládá do organických tvarů. To jí dává jedinečnou možnost vytvářet vizuály podle sebe či zákazníka. Její technika připomíná patchwork, ale bez omezení výhradně geometrickými tvary.

„Pociťovala jsem silnou beznaděj z celosvětové nadprodukce, a to nejen té oděvní. Rozhodla jsem se proto využívat odložený textil, který by tak našel nové místo v textilní, ale i výtvarné tvorbě,“ upřesňuje umělkyně.

Její obrazy bychom mohli přirovnat k intarzii na nábytku nebo k výtvarné koláži. Kouzlem její práce řemeslné i umělecké je původ látek a oblečení, z čehož část v sobě nese kus rodinné historie. Rozhlasovou koláž hudby a slova připravila Jana Davidová Kracíková.  

autor: DAV
Spustit audio