Láká mě kombinace parodie a temných zákoutí. Zásadní inspirací je mi Městečko Twin Peaks, říká tvůrce komiksů Vojtěch Mašek

1. květen 2021

Proč komiks Sestry Dietlovy odkazuje ke zdánlivě normalizační idyle? Potkal se host vltavské Vizitky s Barborou Škrlovou? Má český komiks specifické rysy? V čem tkví síla hrdiny chystaného filmu Arvéd? Na otázky Ondřeje Cihláře odpovídal přední komiksový autor, scenárista, pedagog a režisér Vojtěch Mašek, který ihned po rozhovoru odjel do Holešovic chystat další natáčecí den.

Kde končí horor a začíná absurdita? Tahle fascinující a v lecčems provokativní představa je klíčem k poetice scenáristy, autora špičkových komiksů, výtvarníka a nově také režiséra Vojtěcha Maška.

Ukázka z komiksu Návrat krále Šumavy

Zásadní pro něj bylo setkání s poetikou Davida Lynche a sérií Městečko Twin Peaks. „Ta kombinace parodické roviny a temných zákoutí plus nevědomí pro mě byla iniciační zážitek, velmi mě ovlivnila. I mě zajímají postavy, po kterých – i když odvyprávíte jejich příběh – zůstanou otázky,“ vysvětlil ve Vizitce. Zároveň jej prý vždycky bavilo pracovat s mystifikací, „oborem“, který má v českých zemích velkou tradici. Všechny tyto inspirační zdroje se potkávají v komiksech, které sám vytvořil anebo na kterých spolupracoval. Patří mezi ně Sestry Dietlovy, Svatá Barbora anebo Návrat krále Šumavy, o nichž v rozhovoru detailně mluvil.  

Od magie k šikmé ploše

Potkávají se také v jeho chystaném režijním debutu. Spolu s autorem knihy Malostranský ďábel Janem Poláčkem v současné době točí film Arvéd o kontroverzním muži Jiřím Arvédovi Smíchovském (1898 – 1951). Mašek o něm mluví jako o faustovské postavě. „Byl to nesmírně vzdělaný člověk s fenomenální pamětí a znalostmi, doktor práv a teologie. Zabýval se hermetismem a magií, což ho zavedlo na scestí a nakonec se stal dvojnásobným kolaborantem: nacistickým i komunistickým. Jak se stane, že z touhy poznat smysl bytí si začnete zahrávat s temnými silami a sklouznete na šikmou plochu? Hledačství mě na postavě Arvéda zajímá nejvíc,“ vysvětluje.

Z komixu Sestry Dietlovy

Snímek v hlavní roli s divadelním hercem Michalem Kernem by měl být hotový letos na podzim. Otázkou zůstává, kdy se dostane do kin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.