Ladislav Radimský: Exil jako zjev obecný

16. listopad 2020

Úvaha českého spisovatele a diplomata, který některé práce publikoval pod pseudonymem Petr Den, z knihy Skloňuj své jméno, exulante! Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Pelzer
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2008

Ladislav Radimský (1898-1970) - publikující převážně pod pseudonymem Petr Den - vystudoval na Karlově univerzitě práva a následně studoval právo ještě v Paříži a v Haagu. V letech 1920-1948 byl zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, působil na vyslanectvích v Bukurešti, Berlíně, Ženevě a Bernu. Jako znalec národního hospodářství se účastnil řady mezinárodních konferencí a zasedání společnosti národů. Za druhé světové války z diplomacie odešel a po válce pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí. V roce 1946 pak odjel do New Yorku jako zplnomocněný ministr a zástupce stálého delegáta Československé republiky v OSN. Po komunistickém puči spolupráci s ministerstvem zahraničí ukončil a zůstal v USA jako emigrant. V roce 1963 spoluzakládal exilovou Československou společnost pro vědy a umění.

Vedle diplomatické aktivity byl Radimský velmi aktivní literárně. Už od studentských let přispíval do četných periodik, roku 1932 získal první cenu v literární soutěži Nakladatelství Melantrich. Pracoval jako redaktor několika významných exilových časopisů, je autorem stovek nejrůznějších krátkých textů, které byly publikovány prostřednictvím exilových rozhlasových stanic Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa, ale také časopisecky a knižně.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.