La Monte Young Hommage 2022

30. březen 2023

Vydavatelství Blue Lizard Records dalo popud k realizaci pocty legendární deváté kompozici z roku 1960 amerického hudebního skladatele a hudebníka La Monte Younga. A zhostila se jí dvaadvacítka tuzemských interpretů z celé šíře avantgardního spektra. Recenzi připravil Pavel Zelinka.

(…) Silným momentem výběru je atmosférická freska jinak spíše výtvarníka Jozefa Mrvy nebo verze mladé dvojice Ginkgo Lanugo kombinující monumentálně působící elektroniku s bezeslovným vokálem. Oproti tomu všudybyl Jan Faix se soustředil na modulaci jediné hlukové linky, kterou zkroutil do všemožných poloh. Martin Janíček zase představil skladbu v akustickém hávu, kdy pracoval s dlouhým dozvukem ručně rozechvívaných dlouhých strun a drátů, které jsou jeho specialitou. Všichni zúčastnění, i před výraznou odlišnost jedněch od druhých, dodrželi pokyny La Monte Younga, to znamená, aby zamrzlé vybrané nápady pomalu proměňovali v čase. A možná právě díky tomu, že se jedná o tak různorodě pojatý materiál, uplynou necelé dvě hodiny plné minimalisticky pojatého instrumentálního výběru jako voda (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.