Květinová Dobrá jitra voní i v knížce

10. leden 2004

Botanik Václav Větvička, ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy, zúročil v knížce Moje květinová Dobrá jitra (nakl. Vašut) své populární rozhlasové pořady. Posluchači, ale možná ještě s větším prospěchem ti, kdo jeho ranní relace neznají, se spolu s autorem mohou vydat na příjemné a zároveň poučné vlastivědné cesty a všímat si věcí, které běžný turista nezná nebo pomíjí.

Větvička si všímá nejen přírodopisných jevů, jež jsou mu nejbližší, květin, stromů či botanicky zajímavých lokalit, ale také celkového rázu krajiny, historických pozoruhodností, zajímavých osobností, které se tu narodily. Text nezapře, spíše akcentuje rozhlasový původ, a to nejen uvedením časových údajů, kdy byly pořady vysílány, ale i tím, že se autor obrací ke čtenáři, rozmlouvá s ním, ptá se - a nejsou to jen "řečnické otázky", ale skutečné tázání, které čtenáře možná přivede i k hledání vlastních odpovědí.

Obal knížky Moje květinová Dobrá jitra Václava Větvičky

Je to zkrátka taková povídavá knížka v dobrém slova smyslu, z níž je patrné, že její tvůrce chce své objevy sdílet, vést o nich dialog. Dokáže vyšťourat z rázu krajiny, z historie, která ji poznamenala, či ze slavných i pozapomenutých jmen spoustu příběhů, nápadů a úvah. A také souvislostí - třeba hudby s krajinou, výtvarného umění s místem, odkud pochází ten který tvůrce, básniček s kytkou, studánkou nebo kopcem. Knížka je uspořádána dle jednotlivých témat: kapitoly se věnují například kopcům, vodám, rostlinám (třeba růžím, jimž se Větvička léta věnoval) a také jednotlivým regionům (Plzeňsko, Novopacko, Krkonoše, Vysočina aj.). Umí si také pěkně pohrát s jazykem, což dokazuje nejedno zamyšlení věnované původu či vývoji nejrůznějších slov a rčení, a vůbec pěkná čeština, z níž je text utkán.

Pochvalme i nenápadný půvab autorových kreseb, které knížku doprovázejí.

autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.