KVĚTA LEGÁTOVÁ: Želary

OD 8. DO 22. KVĚTNA 18:30. Na patnáct květnových podvečerů chystá stanice Vltava četbu z knihy Květy Legátové Želary, vydané v roce 2001 nakladatelstvím Paseka. Soubor samostatně stojících a přitom osudy společných hrdinů provázaných povídek dává dohromady obraz života ve fiktivní vesnici Želary umístěné někam na moravsko-slovenské pomezí za doby první republiky.

Kniha je autorčiným prozaickým debutem, posluchači Českého rozhlasu však mohou znát její hry (Pro každého nebe, Vědma od Bílé skály, Superkočka), které spisovatelku skrytou pod pseudonymem Květa Legátová představily vůbec poprvé. "Legátová zpřítomňuje minulost zapadlé horské vsi (dobu první republiky, dobu předmnichovskou), aby oživila naši přítomnost a zdůraznila neměnnost základních lidských prožitků. Mezi řádky baladických příběhů postupně probleskuje poznání marného vzdoru proti nevyhnutelnosti osudu či vědomí, že ironie života stojí kdesi vysoko nad jeho smyslem, a přesto smysl dotváří. Legátová píše s obdivuhodnou přesností, zaťatostí a průzračností, vedoucí k prosté sdělnosti. Není to však prostota vycházející z folkloristických kořenů, je to filozofie moudré (v současné literatuře zaručeně nemoderní) přímočarosti, za níž je cítit bohatá životní empirie a zároveň obrovská racionální sebekázeň zrcadlená náročným stylem vícevrstevnatého vyprávění." (Dora Kaprálová: Dobře zabydlené bludiště. In: Host - měsíčník pro literaturu a čtenáře, 1/2002).

Logo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.