Kupka, Preisler nebo Švabinský. Západočeská galerie v Plzni vystavuje ze svých sbírek to nejlepší z období Belle Époque

11. duben 2023

Výstava v plzeňské galerii Masné krámy představí díla ze sbírky Západočeské galerie z období od 90. let 19. století až do začátku 1. světové války. Prezentovány jsou zde všechny důležité umělecké směry jako symbolismus, secese a impresionismus v dílech významných autorů – Alfonse Muchy, Jana Preislera, Františka Kupky, Maxe Švabinského a dalších.

„Naše kolekce zahrnuje všechna důležitá jména umělců, kteří působili na výtvarné scéně v dané době. A kromě toho máme některá díla, která patří skutečně do toho zlatého fondu českého dějepisu výtvarného umění. Tady bych určitě vyzdvihl Preislerův programový triptych Jaro, který patří mezi klíčová díla české secese. A stejně tak některé práce Antonína Slavíka, které řadíme zejména z toho Kameničkovského období k tomu nejlepšímu, co otevíralo dveře pro moderní umění 20. století,“ přibližuje autor výstavy a ředitel galerie Roman Musil.

Výstava Zlaté časy. Umění doby fin de siècle ze sbírek Západočeské galerie v Plzni bude v plzeňských Masných krámech k viděnído 3. září.

autoři: Michaela Svobodová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.