Dílo výjimečné a proto nepochopitelné. Po více než padesáti letech se příznivci Josefa Mánesa dočkali jeho další výstavy

3. duben 2023

„Lidé sní za nocí...já sním ve dne." Tento citát z náčrtníku jednoho z nejvýznamnějších českých malířů 19. století Josefa Mánesa se stal leitmotivem právě otevřené rozsáhlé výstavy Národní galerie v pražské Valdštejnské jízdárně. Výstava k 200. výročí Mánesova narození zahrnuje více než 400 exponátů.

Josef Mánes, Švadlenka, 1858

Návštěvníci vedle obrazů, kreseb, grafik i umělcem navržených užitých předmětů uvidí například originál Kalendářní desky staroměstského orloje či Prapor pražského Sokola.

„Chtěli jsme právě také představit Josefa Mánesa jako člověka. Díky velkorysému přístupu kolegů z Památníku národního písemnictví, Moravského zemského archivu a také archivu Národní galerie v Praze máme na výstavě několik originálů Mánesových dopisů, které jsou většinou v němčině, takže máme samozřejmě pořízeny i jejich přepisy a překlady, aby tomu návštěvníci rozuměli. Ale ty dopisy jsou krásné," vysvětluje kurátorka Veronika Hulíková přesah aktuální výstavy. Ta předchozí se uskutečnila v roce 1971. Tehdy ji z rozsáhlé sbírky Národní galerie připravil Jiří Kotalík.

Velká mánesovská retrospektiva bude ve Valdštejnské jízdárně ke shlédnutí až do 16. července. K výstavě vychází vedle katalogu dvě publikace zaměřené na mladé publikum a pro zájemce je připraven bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, přednášek, výtvarných plenérů, dílen a procházek Prahou po malířových stopách.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související