Křížem krážem Cottonopolis

23. červenec 2010

…aneb deset zastavení v Manchesteru, prvním industriálním městě světa. Tak zní název seriálu, který od pondělí 19. července vysíláme každý všední den v rámci cyklu Britský rok. Jak napovídá podtitul, zveme vás na prohlídku metropole jihozápadní Anglie, Manchesteru, jedné z kolébek průmyslové revoluce.

První vlaková meziměstská linka na světě, první umělý vodní kanál v Anglii nebo tzv. ship canal, monstrózní stavba vybudovaná na konci 19. století, umožňující zaoceánským lodím vplouvat do města přímo ze 60 kilometrů vzdáleného otevřeného moře….to jsou jen některá prvenství, jimiž město v době svého největšího lesku oslňovalo svět. Bylo také rodištěm moderního kapitalismu v jeho ryzí podobě, rozsáhlé komplexy textilních továren přinesly i novou přezdívku – v 19. století byl Manchester dobře znám jako Cottonopolis, tedy město bavlny. Ruku v ruce s rozvojem průmyslu přišly i mecenášské snahy, díky nimž se Manchester může pyšnit prvním stálým profesionálním symfonickým orchestrem v Británii, rozsáhlou městkou galerií či sbírkou vzácných tisků uloženou v půvabné neogotické John Rylands Library.

Jednotlivé díly seriálu se postupně zaměřují na různé aspekty života Cottonopolis a na různá odvětví kultury. První týden přinesl seznámení s vynálezy, které umožnily mechanizaci textilního průmyslu. Zastavili jsme se také u sociální historie a zmínili zdejší pobyt Bedřicha Engelse. Čtvrtý dál seriálu vás zve na prohlídku do čtvrti Ancoats, kde jedna na druhou navazují nejstarší textilky ve městě. Páté zastavení věnujeme mancherským vědcům. V týdnu od pondělí 26. července se zaměříme na kulturu, čeká vás seznámení s lokální literární, výtvarnou či hudební scénou. Zmíníme i moderní architekturu a na závěr přineseme český pohled na Manchester – rozhovor s v Anglii už třicet let žijícím výtvarným umělcem Pavlem Büchlerem.

02104511.jpeg

Pokud nestihnete jednotlivé díly přímo ve vysílání stanice Český rozhlas 3 – Vltava, je tu pro vás náš webový archív Rádio na přání, kde všech deset zastávek jednoduše najdete pod heslem Britský rok.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka