Kristina Májová – Andrea Jarošová: Terapie tmou

5. září 2017

Málokdo z nás o tmě přemýšlí, dokud v ní nemusí strávit několik dní sám se sebou. Původní rozhlasovou hru oceněnou v soutěži Prix Bohemia Radio Autor se Sašou Rašilovem v hlavní roli poslouchejte na Vltavě 5. září od 21:30 a poté ještě týden on-line.

Miroslav Hanuš

Uchýlit se dobrovolně do naprosté tmy a strávit nějaký čas bez vnějších podnětů skutečně „jen“ sám se sebou zkouší čím dál víc lidí. Poptejte se ve svém okolí a budete překvapeni, kolik z vašich známých o tomto zážitku uvažuje, nebo ho už dokonce podstoupilo.

Z původně staré tibetské techniky yangtig, při níž pobyt ve tmě fungoval jako příprava na smrt, se v dnešní době stal svého druhu „populární fenomén“. Není divu, že o něm svým čtenářům chce přinést reportáž i lokální, nízkonákladový časopis Naše dny, ve kterém pracuje Marek Lichý, hlavní hrdina rozhlasové komedie s příznačným názvem Terapie tmou.

Kdyby Marka do tmy nevehnala práce (a souhra okolností), nejspíš by pobyt v ní sám od sebe nikdy nepodstupoval. Od terapie nic nečeká, nejede si ani zameditovat, ani poznat hlas svého pravého já nebo si urovnat svůj neuspořádaný osobní život. Jenže, jak říká nevyzpytatelný provozovatel terapie, pan Vrážel: „tma si Marka zavolala“ a „každý v ní prožije to, co potřebuje“. Takže, i když se to na začátku hry zdá málo pravděpodobné, na konci se Marek asi opravdu může zařadit mezi ty, kterým terapie tmou změnila život… 

Autorkami Terapie tmou jsou scénáristky Andrea Jarošová a Kristina Májová, které s textem před rokem zvítězily v soutěži Prix Bohemia Radio Autor.

Píšeme spolu rády a rozhlasová hra pro nás byla neprozkoumaným teritoriem. Překvapilo nás, že nikdo ještě nezpracoval terapii tmou, proto jsme se toho rychle ujaly my. Čerpaly jsme převážně z cizích zkušeností, kterých je, ke štěstí doma zavřených a zaneprázdněných scenáristů, plný internet.
Kristina Májová a Andrea Jarošová

Rozhlasová inscenace vznikla v rámci cyklu debutů a experimentů Hry nové generace a obě autorky dostaly příležitost si svůj text také režírovat.

Osoby a obsazení: Marek (Alexandr Rašilov), Lída (Ivana Uhlířová), Milena (Marika Procházková), Majitel (Miroslav Hanuš), Petr (Vasil Fridrich), Ivan (Tomáš Jeřábek), Šéf (Ondřej Bauer), Dělník a Hlas (Zdeněk Velen).

Dramaturgie: Renata Venclová
Hudba a zvuková realizace: Filip Skuhrovec
Mistr zvuku: Tomáš Pernický
Režie: Kristina Májová a Andrea Jarošová

Natočeno v roce 2017.

Kristina Májová (1988). Absolvovala produkci a následně katedru scenáristiky a dramaturgie na FAMU. V roce 2011 a 2015 získala ocenění FILMOVÉ NADACE za nerealizované scénáře Sprateček a Dobrá hodina. Rok pracovala jako storyliner denního televizního seriálu Ulice. S Andreou Jarošovou napsala scénář ke komedii Martin a Venuše, podílela se na scénáři vítězného filmu FAMUFESTu 2016 režisérky Johany Švarcové Černý dort. Od roku 2012 spolupracuje jako externí dramaturgyně s Filmovým centrem České televize.

Andrea Jarošová (1989). Studovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Autorka několika knih, některé z nich nejsou o jejím otci; například pohádková kniha V lavině. Spolupracovala s Johanou Švarcovou na filmu Cizí příbuzní a rozhlasové hře Miniprasátko. S ilustrátorkou Zuzanou Bramborovou získaly ocenění 2. Nejkrásnější kniha roku za komiks Sofistikovaný had Arnold. Autorka blogu yogafracek.cz

Spustit audio