Královna Alžběta - Zlatý věk

21. prosinec 2007

Před desetiletím si získal značnou diváckou pozornost snímek Královna Alžběta. Sledoval nesnadný život titulní hrdinky do její korunovace. Režisér Shekhar Kapur i představitelka hlavní role Cate Blanchettová se k Alžbětě znovu vrátili a ve filmu Královna Alžběta - Zlatý věk ji zachytili ve zralém věku, v druhé půli osmdesátých let 16. století, kdy se panovnice ocitla ve velkém ohrožení. Musila čelit jak španělské agresi, tak domácí katolické opozici, soustředěné kolem vězněné skotské královny Marie Stuartovny. UVNITŘ TRAILER!

Kapur se vyhýbá všem filmovým atrakcím. S nečekanou výrazovou střídmostí a bez nejmenšího karikujícího zveličení obhlíží španělský dvůr, vedený umanutým fanatikem Filipem II., který začal budovat mohutnou námořní flotilu v přesvědčení, že je povolán, aby - jak sám říkal - zničil děvku na anglickém trůnu a osvobodil její zemi z područí bludařů.

Největší prostor ve filmu přirozeně získává Alžběta. Cate Blanchettová opět postihla královnino chování v obsáhlém rejstříku od shovívavé povýšenosti až k záchvatu vzteku a přiblížila i její citové strádání. Zdůrazňuje Alžbětinu citlivost, snahu vyhnout se zbytečným lidským obětem. Alžběta je idealizována, měla zajisté povahu tvrdší a bezohlednější, možná byla ovlivnitelnější, než film naznačuje. Nedovíme se ani bizarní pointu jejího osudu - za svého nástupce Alžběta určila syna popravené Marie, své úhlavní sokyně.

Královna Alžběta - Zlatý věk

Královna Alžběta - Zlatý věk je uctivým, zdlouhavě a v závěru až pompézně vyprávěným životopisem. Převažují dlouhé dialogy a monology, nechybějí ani fráze o blahodárné péči o poddané. Zvláště vedlejší postavy vyznívají jednorozměrně: Clive Owen v roli královnina neotesaného, avšak mužného oblíbence Raleigha i Geoffrey Rush coby nejvyšší rádce Walsingham se ztrácejí za vousy; určitou zlověstnost si uchoval jen Jordi Mollá jako Filip II.

Královna Alžběta - Zlatý věk

Ačkoli se režisér snaží dospět k co největší autenticitě v zobrazení dobových reálií (nerovné, ošlapané podlahy chrámů i zámků vám určitě padnou do očí), záhy si všimneme melodramatických úliteb, například sebeobětavé ušlechtilosti protagonistky. Ačkoli se rozzuří, že milovaný Raleigh se bez jejího svolení oženil s půvabnou dvorní dámou, a přikáže ho uvěznit, posléze se s jeho manželstvím smíří a narozenému děcku požehná. Naopak groteskní rysy nabraly pokusy Alžbětu provdat, mezi nápadníky se vynořil - byť jen jako jméno - i Ivan Hrozný, přestože v té době již nežil...

Královna Alžběta - Zlatý věk

Film se vyznačuje výrazovou střídmostí, upřednostňuje komorní výjevy. Velkolepé je ovšem vyvrcholení celého příběhu: střet se španělskou flotilou jako by inspirovala móda fantasy. Hořící koráby a bílý kůň přeskakující palubu (a poté snímaný z mořských hlubin) mají ráz pohádkových výjevů. Alžběta, oděna do stříbřitého brnění, se odhodlaně staví do čela vojsk a připomíná hrdinku z dávných legend.

Královna Alžběta - Zlatý věk

Královna Alžběta - Zlatý věk (Elizabeth: The Golden Age) historický, Velká Británie, 2007

Režie: Shekhar Kapur, scénář: Michael Hirst, William Nicholson, kamera: Remi Adefarasin, hudba: Craig Armstrong, A. R. Rahman

Hrají: Cate Blanchett, Clive Owen, Geoffrey Rush, Abbie Cornish, Jordi Mollá, Rhys Ifans

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.