Koncert bez hranic: Tak trochu bubenické vydání s Marylin Mazur, Ingrid Oberkanins a triem Tryptych

5. prosinec 2021

V prvním prosincovém vydání vltavské koncertní řady se rozezněly snad všechny myslitelné bicí nástroje a perkuse v záznamu vystoupení mezinárodního dua uznávaných hudebnic na festivalu Glatt & Verkehrt. Pořad nabídl i ohlédnutí za letošním ročníkem festivalu Jazz Goes To Town, prostřednictvím koncertu slovensko-českého tria Tryptych a rozhovoru s jeho spoluzakladatelem, bubeníkem Dušanem Černákem.

Ingrid Oberkanins studovala hru na bicí nástroje na Brucknerově konzervatoři v Linci a na Univerzitě múzických umění ve Vídni nebo také prostřednictvím lekcí s perkusisty z Kuby, Brazílie a západní Afriky. Svou dosavadní kariéru věnovala především jazzu, ale i world music, scénické, filmové a soudobé hudbě. Na pódiu v rakouské Kremži se spojila s hvězdnou dánskou bubenicí, perkusistkou a skladatelkou s americko-polskými kořeny, Marilyn Mazur. Ta dosáhla už v prvních letech své kariéry ikonického postavení na současné jazzové scéně, když v osmdesátých letech hrála po boku titánů jako Miles Davis, Wayne Shorter nebo Gil Evans.

Dušan Černák z kapely Tryptych

Slovensko-české trio Tryptych vzniklo v roce 2016. Členové jeho sestavy, kterou tvoří kytarista Vlado Mikláš, baskytarista a hráč na syntezátory Miloš Klápště a bubeník Dušan Černák, jsou dobře známí díky působení v řadě hudebních projektů s poměrně širokým žánrovým rozpětím, Anetou Langerovou, Dorotou Barovou, Sisou Fehérovou počínaje a Bert & Friends, Yo Soy Indigo, kapelou Limbo nebo Terne Čhave konče. Letos v létě Tryptych vydal dlouho očekávanou debutovou desku s názvem Trypotheque a repertoár z ní, nespoutanou, a přitom organickou směs jazzu, rocku a elektroniky, tvořil také osu jejich vystoupení na zahajovacím koncertě letošního ročníku královéhradeckého festivalu Jazz Goes To Town.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.