Personifikovaný ECM sound, to byl norský bubeník Jon Christensen

17. leden 2021

Kontrabasista Jaromír Honzák vzdal v Sedmém nebi hold hudebníkovi, který je jedním ze spolutvůrců ECM soundu – tedy charakteristického hudebního stylu nahrávek nejvýznamnějšího evropského jazzového vydavatelství, mnichovské nahrávací společnosti ECM. Norský bubeník Jon Christensen nás v uplynulém roce opustil ve věku 76 let.

Díky svému monumentálnímu a stylotvornému přínosu byl také zřejmě prvním evropským bubeníkem, který měl vliv i na americké muzikanty. V podstatě byl spolutvůrcem nového hudebního stylu a také nového stylu hry na bicí. Sám o tom říká: „Vždy mě najímali, abych hrál tak, jak hraju. Vždy jsem hrál jako Jon Christensen. Teprve když novináři začali psát, že jsem inovativní bubeník a že lidé z Japonska a Evropy se začali snažit hrát jako já, řekl jsem si – hmm, možná jsem přece jen udělal něco jinak.“

V pořadu zazní ukázky z desek dalších severských legend Jana Garbarka a Terje Rypdala, tzv. evropského kvarteta pianisty Keithe Jarretta nebo kytaristy Ralpha Townera. „Rozloučím se s vámi svou asi nejoblíbenější sestavou kontrabasisty Miroslava Vitouše, totiž jeho kvartetem s Jonem Christensenem, pianistou Johnem Taylorem a saxofonistou a basklarinetistou Johnem Surmanem,“ doplňuje Jaromír Honzák.

Spustit audio