Koncert bez hranic: Americká zpěvačka a písničkářka Joan Baez a portugalská zpěvačka a básnířka Lula

27. září 2020

Paléo Festival Highlights: Americká zpěvačka a písničkářka Joan Baez v záznamu koncertu z července 2015. Women in Music: Portugalská zpěvačka a básnířka Lula Pena na festivalu v německém Rudolstadtu v srpnu 2018.

Připravil a uvádí: Aleš Opekar
Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny.

Poznáme ji na první poslech podle zvonivého a chvějivého sopránu velkého rozsahu. Podle úsporného, ale spolehlivého kytarového doprovodu a podle společenských a politických témat jejích písní. Kromě protestů proti americké válce ve Vietnamu, proti rasismu nebo za práva žen se Joan Baezová, tato souputnice Boba Dylana, Pete Seegera nebo Paula Simona, zapsala do duší českých posluchačů i svou účastí na Bratislavské lyře v roce 1989.

Rebelka každým coulem

Tehdy, ještě před pádem komunistického režimu, propašovala na festival Bratislavská lyra tehdejšího disidenta Václava Havla jako člena svého týmu. Naše média tehdy o Havlovi tehdy mlčela, nebo ho očerňovala, jak se dalo. Baezová Havla i ostatní členy Charty 77 v přímém přenosu z pódia pozdravila. To byl poprask. A to ještě nebyl všemu konec. Uprostřed svého vystoupení přizvala na jeviště slovenského zakázaného písničkáře Ivana Hofmanna jako svého hosta a nechala jej zazpívat jeho nejostřejší písničku proti tehdejšímu režimu. Pořadatelům nezbylo než vypnout elektrický proud a Hofmannovo vystoupení přerušit. Byla to manifestace, která zapadla do událostí vedoucích k listopadu 1989.

V Koncertě bez hranic uvádíme vystoupení Baezové z roku 2015 na švýcarském Paléo Festivalu. Uslyšíme vzpomínkový výběr cover verzí písní Boba Dylana, Steva Earlea, Johna Stewarta, Krise Kristoffersona, George Brassense i jejích vlastních písní.

Podmanivá dáma s kytarou zpívá v tmavých odstínech

Druhou polovinu pořadu naplní vystoupení portugalské písničkářky Luly Peny na festivalu v německém Rudolstadtu v červenci roku 2018.

Lula Pena je obvykle uváděna jako interpretka stylu fado, který je typický pro její rodný Lisabon, ale je slyšet, že její projev je mnohem více vyhraněný vlastním, osobitým směrem. Je výsledkem rozmanitějších inspirací - francouzským šansonem a španělským flamenkem, stejně jako americkým blues, folkem nebo bosa novou. Pena zpívá portugalsky, francouzsky, anglicky, španělsky, řecky nebo italsky. Zhudebňuje texty více i méně známých básníků a zpívá i písně vlastní.

Spustit audio