Komiksové ceny Muriel 2022 znají své vítěze. Žádný z favoritů neodešel s prázdnou

21. únor 2023

Zatímco nominace komiksových cen Muriel za rok 2022 naznačovaly, že se dopředu derou mladší ročníky autorů, jména jejich vítězů ukazují, že i již známí tvůrci mají stále co říct. Hlavní ceny si odnesla Lucie Lomová, která vyzkoušela formát kresleného deníku, v nominacích nejvíce zastoupená Kateřina Čupová ovšem získala ocenění jak v dětské kategorii, tak za krátký komiks. Nakladatelství Trystero potvrdilo svou přední pozici ve vydávání nezávislých překladových komiksů.

Autorka si definovala šestero pravidel, odmítla se zabývat estetizací a publikovatelností a místo toho se drží upřímné a rychlé, až skicovité reflexe denních událostí. Díky tomu se její intimní popis každodennosti stal mnohem silnější výpovědí, než kdyby se bývala snažila své kresby zpětně vylepšovat.

Čtěte také

Kresba nemusí mít kvalitu jen v nějaké domnělé virtuozitě, ale může prokázat svou sílu a nenahraditelnost jako přímočaré médium, které je nejvíc po ruce,“ pochválila porota uznávanou kreslířku Lucii Lomovou, které její komiksový deník Každý den je nový vynesl jak Cenu České akademie komiksu, tak cenu za Nejlepší komiksovou knihu. A vavříny jí evidentně získalo i to, že velmi osobně, ale zároveň nově a bez nánosů všech naučených fines přistoupila k důvěrně známému médiu, kde mimo jiné nechala své nejslavnější postavičky Anču a Pepíka nad dospěláckou sklenkou vtipně brojit proti svému přílišnému vytěžení.

Lucie Lomová: Každý den je nový

Lákavá kombinace

Ani další favoriti nominovaní v kategorii Nejlepší komiks ‒ IOGI a Hrnečku vař! ‒ ale neodešli s prázdnou. Kateřina Čupová, která nominace ovládla už před dvěma lety s komiksovou adaptací Čapkova R.U.R., ale nakonec získala zlato „jen“ za krátký komiks, letos v této kategorii opět zvítězila. Tentokrát ale dosáhla i na trofej za Nejlepší komiks pro děti se svým Hrnečku vař! Porota ve složení výtvarník David Böhm, komiksová scenáristka Markéta Hajská, komiksový historik a teoretik Pavel Kořínek, překladatelka Michala Marková a kritik Tomáš Stejskal uvedla, že její kniha „lákavě kombinuje na pohled neslučitelné žánry a tradiční pohádkové vyprávění se tu potkává se superhrdinskými motivy, venkovskou satirou i japonskou inspirací“.

Komiks Iogi

To studenti Fakulty designu a umění  Ladislava Sutnara ze Západočeské univerzity v Plzni, kteří pod vedením Václava Šlajcha ztvárnili střípky z japonské každodennosti, se sice tolik radovat nebudou, sošku Muriel však získal alespoň scenárista alba IOGI Jean-Gaspard Páleníček.

Poučené a suverénní

Sešitová řada komiksů, která navázala na úspěšnou dětskou knižní trilogii Prašina, pro sebe vydobyla první místo v kategorii Nejlepší kresba, přičemž porota neváhala práci Karla Osohy náležitě uctít. V laudatiu se píše, že Prašina „patří k tomu nejlepšímu, co zatím výtvarník v komiksu dokázal ‒ sebevědomé a suverénní záběrování a panelování tu podepírá nápaditá stránková kompozice, poučená práce s rytmem vizuálního vyprávění a v neposlední řadě i atmosférická barevnost“.

Kresba Karla Osohy: Prašina

Ceny za převod zahraničních komiksů do našeho prostředí letos opanovalo malé nakladatelství Trystero, které českému čtenáři systematicky přináší osobité příběhy vytvářené výraznými autory se specifickou vizí a zjevně k tomu oslovuje i překladatele s náležitými schopnostmi. Muriel za Nejlepší překladový komiks a za Nejlepší překlad jim přinesla italská postapokalyptická Země potomků v překladu Pavla Rese a britský nekorektní Náraz v překladu Martiny Knápkové.

CENY MURIEL 2022

 

Cena České akademie komiksu
Lucie Lomová za Každý den je nový (Labyrint)
 

Nejlepší komiksová kniha
Lucie Lomová za Každý den je nový (Labyrint)
 

Nejlepší kresba
Karel Osoha za Prašina: Křídový panáček (Paseka)
 

Nejlepší scénář
Jean-Gaspard Páleníček za Iogi (K-A-V-K-A/FDULS ZČU)
 

Nejlepší krátký komiks
Kateřina Čupová za Podkova potkává Haha-Bimbi (in Rychlé šípy 3)

 

Nejlepší komiks pro děti
Kateřina Čupová za Hrnečku vař! (Argo)

 

Nejlepší překladový komiks
Trystero za Země potomků od Gipiho
 

Nejlepší překlad
Martina Knápková za Náraz (Trystero)
 

Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks
Julie Černá za Kámen osudu (UMPRUM)
 

Přínos českému komiksu
Petr Litoš a Jiří Pavlovský za časopis a nakladatelství Crew

 

Síň slávy
Komiksový autor a výtvarník Vladimír Tučapský

Spustit audio

Související