Kolik vášní, běsů a tužeb unese obyčejný život jednoho bezejmenného slušného člověka?

3. únor 2017

Divadelní adaptaci novely Karla Čapka Obyčejný život uvádí Studio Švandova divadla v Praze. Pod názvem Slušný člověk hru nastudovala herečka a příležitostná režisérka Martina Krátká, která je také autorkou dramatizace. V hlavní roli se představí Miroslav Hruška.

Text Čapkova Obyčejného života nenabízí mnoho dramatických situací. Velké drama se odehrává pouze v úvahách hlavního hrdiny, který na sklonku života vzpomíná a bilancuje. Pro Martinu Krátkou je právě tato Čapkova novela srdeční záležitostí, kterou už deset let toužila převést na jeviště: „Ono by se na první pohled mohlo zdát, že ten text je filozofická úvaha nad životem. Ale on v sobě skrývá veliké běsy. Ta dramatičnost, rozčlenění a rozpreparování člověka na spoustu dalších jiných možných identit, které Karel Čapek nazývá zástupem lidí střídajících si mezi sebou transparent s nápisem ´já´, to obsahuje obrovský vnitřní boj a zároveň to nutí člověka srovnat se se všemi částmi svého nitra. V tom je veliká síla, přiznat si, kdo jsem já a přijmout a milovat všechny části své osobnosti.“

Cesta od Obyčejného člověka ke Slušnému člověku„Objektivně vzato je hlavní postava obyčejného života s výraznými autobiografickými prvky. Mám dojem, že to, co Karel Čapek nazýval obyčejným člověkem, to už dnes je slušný člověk. Dnes, když se řekne obyčejný člověk, tak se to může jevit jako osobnost ignorantská, nerozumějící a nevědoucí. To si ale myslím, že Karel Čapek tak nemyslel, takže proto ten posun. A současně, myslím, že o slušném člověku stojí za to se zamyslet. Ona ta novela je částečná psychoanalýza, takže ta slušnost je více věcí a myšlenek dohromady. Pro mne, hlavní motiv, proč zvolit název Slušný člověk, byl zásadní dojem, že Obyčejný člověk Karla Čapka byl tímto, že obyčejný člověk je dnes slušný člověk.“

03794895.jpeg

Ústřední postavou je bezejmenný železničář, který to dotáhl až na ministerského úředníka. Sám sebe líčí jako nevýrazného, bezúhonného člověka, který nikdy ničím nevybočoval. Postupně ale zjišťuje, že nežil jen jediný život. Že ve skutečnosti nebyl tím, čím se jevil navenek. Že se v něm skrývá celá řada postav.

Martina Krátká už při psaní dramatizace věděla, že do hlavní role obsadí Miroslava Hrušku. Klíčové ženské postavy - matku, manželku hlavního hrdiny a další figury - hraje Bohdana Pavlíková, v dalších rolích se představí Marek Pospíchal, Petr Buchta a Anna Glässnerová v alternaci s Martinou Krátkou.

Spustit audio