„Kolem se rozprostřelo ticho jako výsledek prázdna.“ Skladby Michala Rataje z doby dvouletého vakua

28. listopad 2021

Michal Rataj v roce 2021 vydal nové CD Solos from Nothing s nahrávkami skladeb pro sólové nástroje s elektronikou. Skladatel je známý nejen jako tvůrce elektroakustické hudby, kterou vyučuje na pražské HAMU, ale též jako autor rozsáhlého díla v oboru instrumentální komorní i orchestrální hudby, filmových soundtracků a radiofonických pořadů.

Elektronická hudba z karantény

Jeho hudba zněla na mnoha domácích, zahraničních festivalech. Je aktivní i jako performer vlastní akusmatické a improvizované hudby ať už sólově, nebo s různými hudebními partnery v širokém rozptylu žánrů od sound-artu až po současný jazz.

Michal Rataj nedávno vydal nové CD s nahrávkami skladeb pro sólové nástroje s elektronikou, kde realizoval elektronické složky. K sólových partům si přizval sólisty: klavíristku Magdalénu Bajuszovou, violoncellistu Tomáše Jamníka a flétnistku Moniku Štreitovou.

Vize Michala Rataje

V pořadu Futurissimo zazněly ukázky z tohoto CD: skladby Beams, The Easter Light, Sonáta pro flétnu a Sounds From Nothing. V rozhovoru, který s Michalem Ratajem vedl Miroslav Pudlák, poznáme názory a vize jednoho z našich nejvýznamnějších tvůrců elektroakustické a instrumentální hudby.

autoři: Miroslav Pudlák ,
Spustit audio

Související