Knihy Aulos 1992–2012

28. únor 2012

Před dvaceti lety, v roce 1992, založil Zdeněk Křenek nakladatelství, kterému dal název Aulos.

Rozhodl se vydávat krásné knihy – bibliofílie – a v rámci jednotlivých knižních titulů i grafické listy. O tom, jak se mu to podařilo, svědčí výstava „Knihy Aulos 1992–2012 / 20 let nakladatelství“ zahájená v Galerii Portheimka na pražském Smíchově.

A svědčí o tom i zájem sběratelů a milovníků krásných knih a řada ocenění. K těm nejvýznamnějším patří ceny Ministerstva kultury České republiky v soutěži Nejkrásnější české knihy, cena Typo Design Clubu či cena Sdružení českých umělců grafiků Hollar.

Karel Oujezdský si v sídle nakladatelství a knihkupectví Aulos v domě U Zlatého půlkola v Michalské ulici na Starém Městě pražském pozval k mikrofonu nejen nakladatele Zdeňka Křenka, ale i jeho spolupracovníka, letošního osmdesátníka profesora Zdeňka Zieglera, jehož práce s knihou patří od 60. let ke stěžejním projevům českého grafického designu.

Zdeňka Křenka se zeptal, s jakými ideály a předsevzetími před 20 lety nakladatelství Aulos zakládal a zda se mu jeho tehdejší sny splnily.

Výstava „Knihy Aulos 1992–2012 / 20 let nakladatelství“ je v Galerii Portheimka ve Štefánikově ulici 12 v Praze 5 na Smíchově otevřena do 30. března.

Spustit audio