Kladno, to je to město. Do Muzea věžáků už přiletěla i návštěva z Francie, říká kulturní organizátor Roman Hájek

2. březen 2023

Muzeum věžáků s prohlídkovými termíny zaplněnými na měsíce dopředu. Spolek Halda vydávající publikace, které utužují vztah Kladeňáků k jejich městu. Dům sester Válových. To je jen několik projektů, které z města s důlní minulostí a sportovní současností dělají potenciálně příjemné místo i pro občany preferující kulturu. Jedním z tahounů kladenského kulturního života je nový ředitel Středočeské vědecké knihovny Roman Hájek. Do Vizitky ho pozval Ondřej Cihlář.

Nakonec vás dostanou ty, kterým se vysmíváte, ty, který jsou na to ještě moc mladý, zpívá kladenská kapela Zrní ve své písničce Neposlušnost. Do své Vizitky si ji vybral nový ředitel Středočeské vědecké knihovny, novinář, editor a zejména organizátor života v sedmdesátitisícovém Kladně, který se do tamního dění vložil už na konci gymnázia v roce 2005. „Může za to moje povaha, jsem už takový, že chci věcem pomoct," říká Roman Hájek. „Na Kladně tehdy probíhal festival Industriální stopy, což byla akce přibližující industriální dědictví. Já ho do té doby tolik nevnímal, až pak jsem objevil areál puštěných železáren a začal pátrat po jeho historii.“

Muzeum věžáků Kladno, interiér od Žalský architekti

Od začátku roku 2023 zkouší v roli ředitele Středočeské vědecké knihovny vrátit této instituci původní účel – chce z ní mít místo, kde se kromě výdeje knížek odehrává i „face to face“ setkání čtenářů se spisovateli. V roce 2016 stál u zrodu a dodnes je v organizačním týmu Muzea věžáků, které funguje dva roky a slaví úspěch i u milovníků architektury ze zahraničí. „Kolega měl zajímavou příhodu s Francouzi. Přiletěli na víkend do Prahy a během návštěvy se stavili na Kladně prohlédnout si věžáky,“ usmívá se. Další zahraničí hosty do vzorového sídlištního domu od progresivního architekta Josefa Havlíčka (1899 – 1961) se muzeum pokusí přitáhnout po květnové konferenci Iconic Houses.

Víte, co je to lóra?

Už jste někdy slyšeli slovo lóra? Ne? Pak vězte, že se jedná o hornickou karetní kratochvíli s kořeny v padesátých letech. Na Kladensku je to fenomén, který sadou speciálně vyvedených karet podpořil i spolek Halda, jejž Roman Hájek před jedenácti lety spoluzaložil po ukončení činnosti kladenské kulturní revue Kladno Záporno. Karetní postavy z pera místního ilustrátora Ivana Kubáta mají tváře Jaromíra Jágra či sester Válových, zkrátka osobností s tímto městem spojených. Karty mezi fanoušky sklízí úspěch, stejně jako celá ediční činnost Haldy. „Původně jsme si mysleli, že vydáme tak knihu za rok. Ale témat i regionálních autorů je hodně,“ konstatuje Roman Hájek s tím, že když ještě neměli rodiny, organizovali lidé okolo Haldy jednu přednášku, besedu či procházku Kladnem a jeho okolím týdně.

Roman Hájek

Ve Vizitce došlo i na spekulace ohledně potenciální kandidatury Kladna do soutěže o titul Evropského hlavního města kultury. Podle pana Hájka to není nereálné, cesta do tohoto bodu je ale ještě hodně dlouhá.

Spustit audio

Související