Když nás bude kandidovat milion, snad se něco změní, doufá vietnamská zpěvačka a aktivistka Mai Khoi

18. březen 2018

Otevřeně zpívat o sexu, oholit si krásné dlouhé vlasy a kandidovat do parlamentu – na hvězdu popu nic moc divokého, dalo by se říct. Pokud nežijete ve Vietnamu.

„Hudbě jsem se věnovala odmalička, otec byl učitel hudby.  Na kytaru hraju od osmi let, první písničku jsem napsala, když mi bylo dvanáct,“ popisuje začátky své kariéry Mai Khoi hvězda vietnamské pop music, dnes hudebnice pohybující se na poli soulu a blues a také aktivistka.

Zlatá vietnamská slavice

„V roce 2010 jsem vyhrála Television Song of the Year Award, což je nejdůležitější hudební cena ve Vietnamu,“ vzpomíná na zlomový rok. Už tehdy oslavovala ne zcela tradičním krokem – oholila si část hlavy a na kůži napsala VN jako Vietnam, jak se její úspěšná píseň jmenovala. „Byla jsem na Vietnam pyšná a chtěla jsem taky vyjádřit, že vietnamské ženy mohou být jakékoliv, že se mohou stylizovat tak, jak ony samy chtějí.“

V politice by se měl angažovat každý, i když se to nevyplácí

Čtěte také„Drtí nás strana i kapitalismus,“ říká disidentka z Vietnamu. „Unikat můžeme na sociálních sítích“

Píseň Vietnam už dnes nehraje. „Jsem ze své země zklamaná, ze znečištěného prostředí, z korupce,“ vysvětluje. Během kariéry se musela potýkat s realitou komunistického Vietnamu, kde cenzura funguje podobně jako kdysi v Československu – ruší se koncerty, občas je třeba nějakou píseň vymazat z alba a podobně.

V roce 2016 se rozhodla k aktivnímu kroku, nominovala se jako nezávislá kandidátka do vietnamského Národního shromáždění. „Moje kandidatura byla zamítnuta a to nespravedlivě a netransparentně. Bohužel v naší zemi se do parlamentu mohou dostat jenom členové komunistické strany nebo lidé, které strana nominuje.“ Mai Khoi za její politickou angažovanost „odměnili“  zákazem jejího veřejného vystupování ve Vietnamu.

Mai Khoi „vítala“ Donalda Trumpa

„Chci motivovat i další lidi, aby kandidovali, aby na vietnamskou vládu vyvíjeli tlak,“ popisuje svoje snahy o aktivizaci vietnamské veřejnosti. Mezitím hraje v undergroundu, ale svoje názory se nebojí říkat nahlas  - když loni v listopadu Donal Trump navštívil Hanoi, stála u silnice, kudy projížděl, s transparentem, který by si současný americký prezident nad postel asi nevyvěsil.

Celé ArtCafé s rozhovorem a písněmi Mai Khoi, která do Prahy přijela coby porotkyně festivalu Jeden svět, i s hudebními novinkami podle výběru Josefa Sedloně můžete poslouchat zde:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.