Kateřina Rudčenková: Čas třešňového dýmu

29. srpen 2017

Jak to, že slovo „génius“ nemá svůj ženský tvar? A co se mohou dnešní ženy naučit od Popelky, Sněhurky a Šípkové Růženky? V rozhlasové úpravě snové lyrické hry se potkávají tři generace – matka, dcera a babička – a vzájemně konfrontují svoje představy o životě. On-line k poslechu do 4. září 2017.

Kateřina Rudčenková

Původně divadelní hra Kateřiny Rudčenkové Čas třešňového dýmu vznikla v rámci rezidentního pobytu autorky v londýnském Royal Court Theatre a následně se dostala do finále dramatické soutěže Cen Alfréda Radoka za rok 2007 a v červnu 2008 ji ve scénickém čtení uvedlo newyorské Immigrants´ Theatre.

Matka, dcera a babička se setkávají nad zásnubním prstýnkem, zašlou fotografií a hromadou vzpomínek. Vše je zahalené v oblaku třešňového dýmu stoupajícího z dohořívajících stromů…

Čas třešňového dýmu je hrou v polosnu, kde se příběh malířky Anny prolíná se snovou vizí tří dívek – Sněhurky, Růženky a Popelky – čekajících na své ženichy. Zatímco Anna se pokouší vyrovnat s předurčeností role ženy ve společnosti a v rodině, vzdoruje a svou revoltu konfrontuje s vyrovnaným postojem mrtvé babičky a urputnou praktičností žijící matky, princezny čekají a pomaloučku se proměňují v tajemné androgyny.

Účinkují: Natálie Drabiščáková, Jana Vojtková Kabešová, Michaela Lohniská a Veronika Korytářová

Rozhlasová úprava a režie: Kateřina Dušková
Dramaturgie: Jan Vedral
Hudba: Petr Piňos

Natočeno v roce 2009 v rámci cyklu Hry nové generace.

autoři: Jan Vedral , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio