Karel Poláček: Hostinec U kamenného stolu. Tragikomické příhody z jednoho lázeňského městečka

23. duben 2023

Dvoudílná dramatizace humoristického románu Hostinec U kamenného stolu spisovatele Karla Poláčka se odehrává v lázeňském městečku Džbery pod skálou. Ve vyhlášeném restaurantu Šimona Tatrmuže se ubytovávají prázdninoví hosté, často svérázných charakterů, kteří se zde setkávají s místními rázovitými obyvateli, což způsobuje nejednu tragikomickou příhodu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Petr Feyfar
Osoby a obsazení: Hostinská (Vilma Nováčková), Hostinský (Oldřich Vykypěl), Rada Dyndera (Karel Kabíček), Radová (Jana Ebertová), Věra (Eva Hradilová), Alena (Eva Skopalová), Tomáš (Jiří Tomek), Spytihněv (Jaroslav Dufek), Percy (Jiří Letenský), Gaston (Ladislav Lakomý), Redaktor (Jiří Brož), Mistr Mertens (Rudolf Chromek), Kolbaba; Lipský (Vilém Lamparter), Vrchní (Ladislav Šemlot), Muž (Jiří Binko), Exekutor (Karel Adam), Hlasatelka (Božena Písařová) a další
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Zvukový mistr: Jaromír Pěnčík
Hudba: Jaromír Dlouhý
Režie: Miroslav Nejezchleb
Natočeno: 1968
Natočeno v Československém rozhlase Brno.

Poláčkův román má dodnes kouzlo, spočívající v mistrném líčení lidí a zejména jejich slabůstek a nedokonalostí, které dotyčnou osobu obvykle přivedou do potíží. Trampoty a humorné situace navíc umocňuje maloměstský kolorit se svými pravidly obecné morálky. Rodina radního Dyndery, dvojice rozhádaných bratrů, svůdník a herec Mertens nebo záletná paní hostinská, to jsou nezapomenutelné postavy díla, ve kterém epizody z jejich životů skládají dohromady kroniku celého společenství ve slavném hostinci.

Dvoudílná inscenace z konce šedesátých let 20. století je pozoruhodným záznamem bravurních dramatických výkonů v konverzačním žánru a zároveň i významných hereckých osobností tehdejší brněnské divadelní scény.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.