Karel Čapek: První parta. Skupina horníků se spřátelí při vyprošťování kolegů v zasypaném dole

12. srpen 2023

Stěžejní zápletkou románu Karla Čapka z roku 1937 je zával na dole Kristýna. Autor svůj zájem zaměřil především na individuální osudy mužů, kteří se denně ocitají v nebezpečí života. Pozorovatelem různorodých lidských charakterů a účastníkem záchranné akce v zasypané šachtě je teprve osmnáctiletý Standa Půlpán – hlavní hrdina, který navzdory nízkému věku prokáže velkou osobní odvahu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Eva Durdilová
Osoby a obsazení: Standa Půlpán (Dušan Baur), Primář (Leopold Franc), dr. Benda (Karel Bartoň), sestra Helena (Drahomíra Hofmanová), mladší sestra (Irena Konvalinová), Suchánek (Stanislav Zindulka), Pepek (Erik Pardus), Martínek (Zdeněk Junák), Andres (Zdeněk Černín), Matula (Daniel Dítě), Purkyt (Jan Kučera), člen správní rady (Jiří Dušek), poddůlní (Pavel Leicman), vrátný (Pavel Kunert), Adam (Jaroslav Kuneš), Marie (Věra Šuráňová) a další
Režie: Jan Tůma
Natočeno: 1989

Příběh o skupině horníků se odvíjí převážně v nemocničním prostředí. Zde je totiž hospitalizován Standa Půlpán poté, co si při záchranné akci přivodil těžký úraz na ruce. V průběhu uzdravování je konfrontován s čerstvými vzpomínkami na události nedávno minulé. Vybavují se mu konkrétní situace v zasypané šachtě, kde pracoval ve společnosti několika statečných kamarádů. Přemýšlí také o rozhovorech s muži, které znal jen krátce, a přesto s nimi sfáral do temné hlubiny. Povahy a životy obyčejných chlapů i nehostinné prostředí černých jam ho stále nutí vrátit se zpět – navzdory důlní tragédii, které se mu nepodařilo zabránit, i amputaci několika článků prstů. Inscenaci režiséra Jana Tůmy dominuje kromě civilních hereckých výkonů sugestivní zvuková atmosféra hudebního skladatele Daniela Forró.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Související