Kamaráde, nejsi to nakonec ty? Anonym a další trefné fejetony Karla Čapka

3. září 2021

Pozdravy, Anonym a Corida. Tři krátké prózy českého klasika v podání Jiřího Adamíry a Vlastimila Brodského poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pozdravy, Corida
Účinkuje: Jiří Adamíra
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 1986 a 1987.

Anonym
Účinkuje: Vlastimil Brodský
Režie: Jan Fuchs
Natočeno v roce 1995.

V prvním, fejetonisticky laděném textu se Karel Čapek zamýšlí nad tím, co se mu vybaví, když pomyslí na určité evropské národy. K neodbytným představám patří i pozdravy, jaké si v jazycích těchto zemí můžeme vyměnit.

V povídce Anonym se pak ústy vypravěče, pana Diviše, vyjadřuje k tématu anonymních dopisů a uvažuje o tom, jací lidé je píší a proč. Text vznikl v roce 1938 a není těžké si domyslet, že na základě Čapkovy vlastní zkušenosti.

... třeba jsem někoho urazil, nebo někomu stojím v cestě – mnoho-li pak člověk ví i o svých známých! Jenom, víte, je drobet trapné, že se pak člověk dívá na každého, komu podává ruku, s trochou nejistoty: Kamaráde, nejsi to nakonec ty?
Karel Čapek: Anonym

Corida patří mezi cestovatelské črty a fejetony, které čerpají z cesty do Španělska, kam se Čapek vydal vlakem (Výlet do Španěl, 1930). Autor si všímá všeho, co je pro zemi charakteristické – krajiny, lidí i architektury. Věnuje se i politickým otázkám země a míšení různých kultur.

autoři: Vladimíra Bezdíčková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.