Julius Zeyer: Stará historie

Komedie o mladých milencích, kteří obelstí chlípného starce. Prvotina českého klasika sepsaná po vzoru italské commedie dell'arte.

Poslouchejte na Vltavě 30. dubna 2016 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pátku 6. května 2016.


Již v názvu své dramatické prvotiny se Julius Zeyer přiznával ke svým oblíbeným inspiračním kořenům. Ve své hře Stará historie použil typy převzaté z italské commedie dell'arte a situační postupy Moliérovy. Hra neměla v roce své premiéry 1882 veliký úspěch. Až po letech se ji ve Vinohradském divadle ujal Karel Čapek, který ji také režíroval. V roce 1965 inscenoval komedii o mladých milencích, kteří obelstí chlípného starce Pandolfa v rozhlasovém studiu režisér Jaroslav Chundela.


Osoby a obsazení: Pandolfo (Ladislav Šimek), Lavinie (Jaroslava Tvrzníková), Zanina (Zdenka Hadrbolcová), Lionato (Antonín Molčík), Pedrolino (Rudolf Jelínek), Trivelino (Jan Skopeček), notář (Ladislav Navrátil) a kuchtík (Miloš Rozhoň)

Autor: Julius Zeyer Dramaturgie: Dalibor ChalupaHudba: Luboš SlukaRežie: Jaroslav Chundela

Natočeno v roce 1964.

Čtěte také

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.