Julio Cortázar: Podivné kratochvíle

11. listopad 2014

Povídka argentinského spisovatele.

Poslouchejte na Vltavě 11. listopadu 2014 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pondělí 17. listopadu 2014.


Julio Cortázar je jednou z hlavních postav boomu hispanoamerické literatury. Spolu s Carlosem Fuentesem, José Donosem, Gabrielem García Márquezem a Mariem Vargasem Llosou, tvoří onu bájnou pětici autorů, jejichž romány objevily světu literární bohatství Latinské Ameriky.

Cortázar je stejně jako jeho souputníci autorem velkých románových děl, hlavní význam jeho díla ale spočívá v povídkách. Cortázar je totiž mistrem fantastické povídky, která má v Jižní Americe a konkrétně v laplatské oblasti nejen bohatou tradici, ale také ve 20. století čilý život - stačí zmínit o 15 let staršího Jorgeho Luise Borgese.

Cortázar je Argentinec, který se narodil v Bruselu okupovaném Němci (26.8.1914) a zemřel v Paříži poté, co se na protest proti vojenskému režimu ve vlasti stal oficiálně Francouzem. Většinu života žil v Argentině, jinak na různých místech Evropy.

Hra a hravost se dá vztáhnout na celé dílo Julia Cortázara, pokud hravost považujme za širší alternativu humoru. Autorova lehkost vyprávění je zdánlivá, vše je pečlivě propočítáno, vypravěč je pečlivě vybrán.

Smyslem Cortázarova psaní je vždy znejistit čtenáře - z obyčejných anekdot se stávají boje o život, nebo dokonce souboje o existenci a její smysl. Právě proto, že Cortázarovy povídky směřují od všedního, banálního, obyčejného, k meznímu, nadobyčejnému, existenciálnímu, jde tak trochu o hravý jazz 50. a 60. let, který swinguje k nečekaným akcentům, možná nečekaně temným rovinám, snad i k tangu.

Vypravěč nás často ujišťuje „Nic se vlastně neděje“, ale čtenář je veden k otázce „Nic se neděje?“ a dále k jistotě „Tady se něco děje, ale co?“


Autor: Julio CortázarPřeklad: Lada HazaiováPřipravil: Petr Gojda

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio