Julie a její skok do tmy

26. červenec 2017

Vítězný dokument z rozhlasové přehlídky Report 2008 vypráví o znovushledání matky s dcerou, která před více než 10 lety odešla z domova. On-line k poslechu do 23. srpna 2017.

Od 14 let brala drogy, prošla léčbou a psychoterapií. Když dosáhla plnoletosti, odešla z domova. V 19 letech zjistila, že čeká dítě.

Julie je původem z malé vesničky u Plzně, vyrostla na hájovně v blízkosti sadu a mezi zvířaty. Na největší část života, kterou strávila po rozvodu svých rodičů v Chebu, ale nemá téměř žádné vzpomínky. Autorka dokumentu Alena Zemančíková vede s protagonistkou intimní rozhovor, díky kterému se odkrývají zasunuté vzpomínky, potlačené emoce i rodinná historie. Postupem času však začíná prosakovat, že autorka dokumentu je s životem Julie spjata mnohem víc, než se na počátku mohlo zdát.

Jejich rozhovor se stává přímým přenosem znovushledání matky s dcerou. Rodinná historie, vztahové mapy, osobní peripetie, touhy i destrukce, pozadí sebedestrukce, zánik, drogová závislost a „způsoby jak nebýt“, vystupují v rozhovoru na povrch a vytváří pravdivý, citový reliéf Julie a jejího pádu do tmy, stejně tak jako jejího výstupu ke světlu.

Spustit audio