Jsme před startem Apolla. Ústecká FUD připravila první letní školu

21. srpen 2019

Fakulta umění a designu v Ústí nad Labem letos v srpnu poprvé otevře letní školu, na které představí celkem osm intenzivních týdenních kurzů napříč obory.

Pedagogové na letní škole představí ve svých kurzech vlastní ateliéry a způsob, jak svůj obor chápou. Právě to se může na různých uměleckých fakultách lišit a zájemci o studiu mají tak možnost posoudit, zda se na školu chtějí hlásit. Letní škola ale zároveň dokáže uspokojit potřebu kreativního odpočinku. Dle organizátorů se ve třetím srpnovém týdnu v Ústí sejde věkově rozmanitá skupina lidí.

Můžeme poslat lidi do vesmíru

Téměř osmdesát účastníků se bude věnovat fotografii, digitálním médiím, sklu, textilnímu designu, kresbě a malbě, grafickému designu a práci ve virtuální realitě. Pavel Mrkus, který je děkanem Fakulty umění a designu a současně spoluvede Atelier Time-based-media připravoval program kurzu Virtuální reality.

Instalace bakalářských prací ateliéru Time-based Media, FUD UJEP

Kurz bude kopírovat reálnou přípravu audiovizuálního projektu. Po intenzivním týdnu studenti na místě odprezentují projekty, v nichž budou kombinovat virtuální, augmentovanou a rozšířenou realitu s živým trikováním. Budeme rozšiřovat realitu a přidávat do ní virtuální prvky, které tam nejsou klidně můžeme poslat lidi do vesmíru,” říká v ArtCafé student Karim Tarakji. Technická náročnost je odstupňovaná, proto se mohou přihlásit různě technicky zdatní lidé.

Zažít práci v ateliéru

Čtěte také

Pro práci mohou účastníci školy využívat široké zázemí, které fakulta poskytuje lasery, 3D tisk, sítotisk, sklářskou i keramickou dílnu. Eva Mráziková z oddělení PR a propagace přibližuje, že letní školu pojali záměrně široce, aby mohli představit, co se na fakultě děje. Často lidé vidí výsledné artefakty, ale nemají představu, jak vznikají,” dodává. Velký zájem byl jak o ateliér skla, tak i o klasickou kresbu a malbu.

Student musí trendy znát, ale ne je slepě kopírovat.
Jan C. Löbel

Textilní designér Jan C. Löbel vede polečně s Hankou Coufalovou Ateliér oděvního a textilního designu. V ArtCafé přiblížil, že se ve výuce zaměřují na rozvoji individuality umělce, trendy chápe jako zdroj inspirace ne jako diktát. V jejich letním kurzu Tlač too much zohledňují současný obrat ke starým technikám. I proto si účastníci vyzkouší přetisk i tisk na tzv. kupon tedy výsek látky určený k dalšímu použití. S kuponem lze dále pracovat a vytvořit z něj třeba interiérový obraz.

Hudbu vybral hudební dramaturg Jiří Špičák, který představil výběr nejnovějších skladeb z oblasti avantgardního folku, taneční hudby, kytarového indie popu i domácích experimentů. Ondřej Bambas telefonicky zhodnotil hudební festival Sziget. Poslechněte si celý záznam ArtCafé.

Spustit audio

Související