Recyklace a móda. Grand designerkou roku je Tereza Rosalie Kladošová

21. březen 2019

Čtyřiadvacet designérů mělo ve středu šanci získat ocenění Czech Grand Design 2018. Ceny byly předány ve Stavovském divadle v Praze.

Cenu Designer roku získala Lucie Koldová, za šperk ocenila Akademie designu Janju Prokić, nejlepší grafickou designérkou se stala Veronika Rút Nováková, fotografkou Hana Knížová a objevem roku je Maria Nina Václavková. Jediným oceněným mužem byl v kategorii Ilustrátor Jindřich Janíček a do síně slávy byl uveden výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun.

Terezie Rosalie Kladošová / kolekce Merino Recycle

Letošní ceny ukázaly, jakým směrem se současný design ubírá - zaměřuje se na ekologii a recyklaci. Dokazuje to i kolekce Merino recycle, za kterou byla oceněna absolutní vítězka Tereza Rosalie Kladošová, absolventka pražské UMPRUM a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Členka poroty Veronika Ruppert ocenila kolekci těmito slovy: „Je založená na upcyklaci zbytků z průmyslové produkce. Různobarevné kusy merina skládá do výrazných grafických koláží, fixovaných pomocí vpichového stroje v děčínské textilce. Tyto autorské textilie jsou základním inspiračním motivem a materiálem celé kolekce."

Spustit audio

Související