Jozef Felix: Antoine de Saint-Exupéry, letec – spisovateľ – hrdina

27. květen 2013

Fragmenty ze studie slovenského romanisty, které uslyšíte 27. května od 10:00 na stanici Vltava, připravil Petr Turek. Pořad vysíláme ke 100. výročí narození: Jozef Felix se narodil 27. května 1913 v Ružomberoku.

Slovenský romanista, literární historik, kritik a překladatel Jozef Felix (1913–1977) byl jedním z nejvýznamnějších slovenských literárních vědců 20. století. Jeho záběr byl neobyčejně široký: zabýval se románskými literaturami od 13. do 20. století. Jozef Felix na literární dílo kladl vysoké nároky, dané jeho vášnivým zájmem o románskou literaturu i hlubokým vzděláním v této oblasti.

Jozef Felix je ve svých statích důsledným obráncem hodnot, humanistického a uměleckého odkazu. Při představování děl mistrů se vždy snažil upozornit čtenáře na to, co je v nich nejhodnotnějšího, důraz kladl kromě estetických kvalit i na morální kvality autorů.

Rozsáhlý soubor jeho kritických statí v rámci jeho šestidílných vybraných spisů nese název V sprievode majstrov (1988) – z tohoto souboru čerpáme náš text.

Felixovy odborné práce jsou na úrovni nejlepších evropských myslitelů a vědců. Odchoval velké množství romanistů a měl vliv na estetická kritéria a hodnotové normy ve slovenské překladatelské obci.

autor: tur
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.