Josef Vejvoda slaví 70 – vystoupení s J. Somrem a M. Málkovou

13. červenec 2015

Přední český jazzový bubeník Josef Vejvoda, letos slaví sedmdesátiny (13. 7.). V květnu pro něj přátelé uspořádali koncert ve Vile Schowanek v Jiřetíně pod Bukovou u Tanvaldského Špičáku. Český rozhlas byl u toho, a tak máme vzácnou příležitost poodhalit něco z unikátního kulturního života okolí Liberce a Jablonce nad Nisou.

Ve vile předprvorepublikového továrníka Johanna Schowaneka, která se dnes využívá jako muzeum a kulturní centrum, vystoupilo Jazzové trio Josefa Vejvody, sestavené ze stále výraznějšího pianisty Ondřeje Kabrny a basisty Ondřeje Štajnochra, rozdělujícího svůj čas mezi jazz a vážnou hudbu. Hudebním hostem tria byl flétnista Jiří Válek, takřka jazzový souputník Josefa Vejvody, oba společně prošli řadou hudebních uskupení významných pro historii českého jazzu.

První půle večera byla věnována známému jazzovému repertoáru Josefa Vejvody, ovšem zlatý hřeb přišel po přestávce, kdy společně s muzikanty vystoupili vážení hosté Josef Somr s Mášou Málkovou, jež přednesli melodram Vzpominka na Tonyho Scotta. Tony Scott byl americký klarinetista a saxofonista, který v 70. letech pobýval v Československu a natočil zde dokonce několik jazzových alb s českými hudebníky. Melodram vychází z knihy Evy Štolbové Území cizího žalu. Štolbová se Scotem trávila čas mimo jiné při objevování lidického neštěstí, jež se stalo jedním z hlavních motivů melodramu, a tak celý koncert přinesl širší souvislosti, než bychom běžně čekali od narozeninové oslavy.

03429320.jpeg
Spustit audio