Josef Váchal: Krvavý román. Kniha, po které už nemusíte číst žádnou jinou

Ptákovina! Fantasmagorie! Absurdní arcidílo, po němž už nemusíte číst žádnou jinou knihu! Tak dodnes čtenáři reagují na kultovní Krvavý román Josefa Váchala: knihu, kterou autor napsal, sám vysázel, sám ilustroval vlastními brutálními dřevořezy, a pak dokonce i sám vydal. Sto let poté uvádíme Krvavý román ve vltavské Četbě s hvězdičkou. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Vyrobeno v koprodukci s nakladatelstvím Paseka.
Účinkuje: Leoš Suchařípa
Připravil: Ladislav Horáček
Režie: Petr Dufek
Natočeno: 1994
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Jako vášnivý sběratel a znalec sešitů lidového čtení vytvořil Josef Váchal z lásky k žánru humornou parodii brakového krváku. Děj románu byl situován do fiktivního sanatoria MORS VETERA (Stará smrt) vedeného šíleným psychiatrem Dr. Řimsou.

V padesáti kratších kapitolách Váchal nekontrolovaně rozvíjí množství nezávislých dějových linek. Čtenář se díky tomu ocitá v udírně lidských těl či na tropickém ostrově. Dozví se převratné metody léčby alkoholismu nebo rozličné recepty na výrobu námořnického grogu. Bizarní postavičky jsou často karikaturami Váchalových přátel. Samotný autor mezi ně vstupuje hned v několika podobách, zejména jako dřevorytec Paseka. Ironickými šlehy se dotýká moderního umění, jezuitů, svobodných zednářů i komunistů.

Jeden z nejoriginálnějších českých umělců a myslitelů 20. století – grafik, řezbář, spisovatel a filozof Josef Váchal své nejznámější dílo nejen napsal a ilustroval téměř osmdesáti dřevoryty, ale také sám vysázel, svázal a před sto lety vydal.

autoři: Ladislav Horáček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.