Josef Strnadel: Hořká tráva

5. červen 2007

Málo známý lyrický text Josefa Strnadla, ve kterém najdeme kromě jiného jedny z nejkrásnějších přírodních reflexí v české literatuře, čerpá z návratů do autorova dětství v krajině moravských Beskyd. Hořká tráva má v podtitulu slova: Variace na motiv času, života a smrti. I se smrtí však Josef Strnadel ve svém neobyčejně emotivně silném vyprávění zachází jako s přirozenou součástí života. Deset setkání s Josefem Strnadlem pro rozhlas připravila Eva Lenartová. V režii Radovana Lipuse a za zvukové spolupráce Hany Kovalové uslyšíte Karla Čepka.

Když v roce 1979 knížka nákladem 3000 kusů vyšla, napsal tehdy na záložku Eduard Petiška: "Hořká tráva je z knížek, které se v člověku ukládají, jako se v přírodě ukládají vrstvy hornin. Je v ní kus věčnosti. Dotýká se všech barev, chutí, vůní, hlasů a povrchů života, vyvolává svým polosnem jinak sotva postřehnutelné roviny našeho bytí."

Neobyčejně citově působivý text má v podtitulu slova: Variace na motiv času, života a smrti. I se smrtí však Josef Strnadel ve svém neobyčejně emotivně silném vyprávění zachází jako s přirozenou součástí života. Hořká tráva je psána jazykem, jež můžeme vnímat téměř jako hudbu. Ostatně celá knížka je také formálně vystavěna jako hudební skladba - laskavá, jemně zářící sinfonia, potemnělé grave a nakonec finale s jednoznačně vyjádřenou vírou v život, dobro a krásu.

Deset setkání s půvoabnou knížkou Josefa Strnadla Hořká tráva pro rozhlas připravila Eva Lenartová. V režii Radovana Lipuse a za zvukové spolupráce Hany Kovalové uslyšíte Karla Čepka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.