Josef Kroutvor: Lesní putování

28. červenec 2017

Cyklus básníka, historika umění a esejisty o historickém, kulturním a duchovním podloží novohradských pohraničních lesů. Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Novohradské kopce a hvozdy ležící na česko-rakouské hranici jsou cenným přírodním územím a současně i oblastí, ve které byl do nedávné doby velmi omezen pohyb návštěvníků, protože valná část ležela v ostře střeženém pásmu „železné opony“. Železná opona před dvaceti lety padla a Novohradsko se začíná upamatovávat na svoji minulost a propojenost s rakouskými zeměmi.

O historickém, kulturním a duchovním podloží novohradských pohraničních lesů vypráví v pěti pokračováních esejista, historik umění, básník a svrchovaný znalec duchovního milieu střední Evropy Josef Kroutvor. A sám k tomu poznamenává: 

Před lety jsem si uvědomil, že tam, kde rostou smrky, jedle, borovice a kde voní jehličnatý les a tráva na louce, jsem doma. Je mně protivný každý nacionalismus a za ideální krajinu považuji české pohraniční lesy, kde se mísily dva jazyky a dvě kultury.

Účinkuje: Michal Pavlata

Připravil: Miloš Doležal
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2009.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.