Josef Kajetán Tyl: Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové

28. září 2019

Věra Galatíková, Vlasta Chramostová, Ivan Trojan a Petr Motloch jako hlavní postavy v romantickém pojetí historického dramatu, které vyvrcholí zavražděním knížete Václava. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Josef Kajetán Tyl čerpal téma z období úsvitu českých dějin. Drama „Krvavé křtiny aneb Drahomíra a její synové" líčí události, které nastaly po smrti knížete Vratislava. Tehdy usedá na trůn jeho syn Václav, který byl svou bábou Ludmilou vychováván v přísně křesťanském duchu. 

Tyl ve svém romantickém pojetí historického dramatu zobrazuje prudké konflikty, které se odvíjely v průběhu první poloviny 10. století a jež vyvrcholily zavražděním knížete Václava v roce 936. Ve hře postihl skvěle psychologii čtyř hlavních postav – kromě Václava je zde zachycen jeho bratr Boleslav, matka Drahomíra a bába Ludmila.

V inscenaci režiséra Josefa Melče z roku 1999 hraje Drahomíru Věra Galatíková, Ludmilu představuje Vlasta Chramostová, Václava ztvárnil Ivan Trojan a Boleslava Petr Motloch.

Osoby a obsazení: Drahomíra (Věra Galatíková), Ludmila (Vlasta Chramostová), Václav (Ivan Trojan), Boleslav (Petr Motloch), Světimíra (Věra Hučínová), Sigibert (Jiří Štěpnička), Chrastěj (Vladimír Ráž), Hněvsa (Josef Somr), Česta (Jiří Holý), Tyra (Jiří Lábus) a další

Pro rozhlas upravila: Vlasta Gallerová
Jazyková a textová adaptace, rozhlasová úprava a režie: Josef Melč
Hudba: Petr Mandel
Dramaturgie: Jana Paterová

Natočeno v roce 1999.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.