Josef Jedlička: Krev není voda

Románová kronika Krev není voda není jen historií autorova rodu a jeho hledání smyslu vlastní životní cesty, její záběr je mnohem širší. Klade znepokojivé otázky po smyslu lidského bytí a přináší pravdivý obraz české společnosti, jak se vyvíjela v uplynulém 20. století. Četbu na pokračování natočila v roce 1992 Olga Valentová, účinkuje Rudof Kvíz. Každý díl poslouchejte on-line vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Dělník, učitel, vychovatel, etnograf – mnoho profesí byl nucen vystřídat spisovatel a publicista Josef Jedlička (1927 Praha – 1990 Augsburg), než ho politické poměry vyhnaly z vlasti. Studoval na Karlově univerzitě etnografii a estetiku, byl vyloučen při politických prověrkách. Před rokem 1968, kdy emigroval do SRN, spolupracoval také s Československým rozhlasem jako autor literárních pásem a rozhlasových her. Potom už rozhlasoví posluchači mohli jeho pořady lovit jen z Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, kde působil jako redaktor (mj. byl iniciátorem cyklu úvah Časové a nadčasové).

„Z dvaceti let Jedličkovy činnosti ve Svobodné Evropě zbylo několik regálů textů rozhlasové žurnalistiky, dílo podléhající zákonům daného média, politické naléhavosti dne a samým svým principem vzdálené Jedličkově intelektuálně vypjaté literární a filozofické esejistice; přesto žurnalistické dílo imponující mimořádným kulturním rozhledem a myšlenkovou originalitou a hloubkou,“ říká jeho žena, básnířka Viola Fischerová.

Jedličkovu schopnost nazírat jevy v nových souvislostech potvrzuje knížka esejů České typy aneb Poptávka po hrdinovi (1992), kde v úvahách psaných pro Rádio Svobodná Evropa s kritickým nadhledem zkoumá na různých literárních postavách českou národní povahu.

Některé z Jedličkových esejů jsme v průběhu let vysílali na Vltavě, na pokračování jsme četli také z jeho románu Kde život náš je v půli se svou poutí. Tuto autobiografickou výpověď o myšlenkovém a životním bloudění mladé generace v průmyslových severních Čechách v padesátých letech minulého století vydal Jedlička až s desetiletým zpožděním za krátkého období tání – v roce 1966 (a v úplném vydání teprve 1994). V nových politických poměrech, bohužel už po autorově smrti, vyšel pak jeho druhý a poslední román Krev není voda (1991).

Své stěžejní dílo začal Jedlička psát počátkem 80. let jako soukromou kroniku, v níž zevrubně podává historii svého rodu, vystavěnou na důkladné znalosti rodinných dokladů, dobových dokumentů a reálií. Vytvořil dílo existenciálního významu o hledání kořenů, ale i vlastní cesty a identity.

Účinkuje: Rudolf Kvíz

Připravila: Viola Fischerová
Režie: Olga Valentová

Natočeno v roce 1992.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.