Josef Alois Novotný: Tetka Fortuna. Pešek, Kemr a Sovák v komedii o následcích jedné nečekané výhry ve Sportce

13. září 2020

Po více než 30 letech uvádíme ve vltavské řadě Hra pro pamětníky v obnovené premiéře komedii Tetka Fortuna Josefa Aloise Novotného. Především kvůli souhře tří hereckých velikánů – Ladislava Peška, Josefa Kemra a Jiřího Sováka v postavách starých kamarádů – určitě stojí za poslech. On-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Josef Mrázek, účetní v.v. (Ladislav Pešek), Jaroslav Šebele, tovární mistr v.v. (Josef Kemr), Evžen Lacina, bývalý suflér (Jiří Sovák), Berta Lacinová (Ludmila Roubíková), Lída Dvořáková, Mrázkova neteř (Libuše Šafránková), Jiří Dvořák, její muž (Petr Kostka), Karel Kalous, vrchní z hospody, Mrázkův soused (Jan Faltýnek), Božena Kalousová (Jaroslava Obermaierová), Milánek, jejich synáček (Blanka Zdichyncová), Růžena Šrajerová (Věra Tichánková), Antonín Šplíchal, Mrázkův spolužák (Bohumil Pastorek), Igor, jeho syn (Petr Oliva), Hájek, listonoš (Vladimír Huber), notář (Ladislav Kazda), Dáša, slečna ve sběrně Sportky (Drahomíra Fialková), ing. Roučka, host z hospody (Vladimír Čech), Ochmelka, host z hospody (Pavel Spálený) a sázkař (Jiří Smutný)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1979

Pro Josefa Mrázka, účetního ve výslužbě, peníze nikdy nebyly v životě to hlavní. Už dvacet let je vdovec a vede skromnou domácnost, jediná radost, kterou si pravidelně dopřává, jsou schůzky se dvěma kamarády, strojním zámečníkem a všeumělem Šebelem a bývalým divadelním nápovědou Evženem Lacinou.

Ladislav Pešek

Jenže přijde chvíle, kdy se skromnému důchodci zdá, že člověk bez peněz jako by neměl ve svém okolí žádnou úctu. A tak si poprvé v životě dopřeje malou rozpustilost a vsadí Sportku. Že by mohl něco vyhrát, vlastně nevěří. Jenže paní Štěstěna se asi ráda pobaví a tak z jejího úradku bere důchodce Mrázek hlavní výhru. Konečně se může přesvědčit, jestli jako bohatý člověk získá u svých bližních větší úctu.

Jiří Sovák

Moralitu s trochu předvídatelným průběhem, která navíc jakoby se odehrávala v idylickém bezčasí a ne na konci sedmdesátých let minulého století, v čase tuhé normalizace, napsal Josef Alois Novotný. Scénáře se ujal režisér Jiří Horčička a spolu s výborným hereckým obsazením vytvořil rozhlasovou inscenaci, která si i po letech uchovala kvality, pro které stojí za to se k ní vrátit. 

autoři: Josef Hlavnička , Renata Venclová
Spustit audio