Johann Wolfgang Goethe: Torquato Tasso

Příběh dvorského básníka a jeho vnitřních zápasů mezi fantazií a realitou.

Poslouchejte na Vltavě 25. dubna 2015 ve 14:00. Po odvysílání se drama objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 1. května 2015.


Definitivní verzi této jevištní básně dokončil Johann Wolfgang Goethe před čtyřicátým rokem věku ve Výmaru, když se jí trápil devět let. Přesto, že zde najdeme mnoho autobiografických prvků, spočívá hra více než na realitě na fantazii. Jejím ústředním hrdinou je dnes nám už poněkud vzdálený básník Torquato Tasso, autor eposu Osvobozený Jeruzalém, jehož rukopis právě dokončený odevzdává na začátku hry svému mecenáši, ferrarskému vévodovi.

I když se Goethe inspiroval Tassovými životopisy, je jeho hra především básnickou fikcí. Ferrarský vévoda byl ve skutečnosti chladným despotou, Tassova láska k jeho sestře pouhou legendou a sám Tasso byl držen po sedm let jako choromyslný pod dohledem, protože jeho náboženské pochybnosti ohrožovaly dvůr. Na sklonku života pak bloudil z místa na místo po Itálii a umřel v roce 1595 ve svých jedenapadesáti letech, několik dní před tím, než měl být korunován na básníka.

02341213.jpeg

Goethe se Tassem chtěl osvobodit od svých démonů, a přestože nechal hrdinu projít mnoha krizemi, ke tragedii touto hrou nesměřoval. Kolem hrdiny si vybásnil společnost, kterou by si přál mít kolem sebe a vyjádřil zde tak především svou touhu po harmonickém, ušlechtilém světě. Závěr dramatu nechává Goethe otevřený.


Osoby a obsazení: Alfonso druhý, vévoda ferrarský (Martin Zahálka), Leonora d'Este, vévodova sestra (Marta Vančurová), Leonora Sanvitale, hraběnka ze Skandiana (Valérie Zawadská), Torquato Tasso (Jan Šťastný), Antonio Montecatino, státní tajemník (Ladislav Frej), Páže (Michal Bürger) a hlas (Vladimír Fišer)

Autor: Johann Wolfgang GoethePřeklad a rozhlasová úprava a režie: Vladimír TomešHudba: Ladislav SimonDramaturgie: Jana Paterová

Natočeno v roce 1999.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.