Johann Wolfgang Goethe: Každý má svou vinu. Veselohra z nejranějšího období autorovy tvorby

15. červen 2024

Nevěrná žena, manžel zloděj, podezíravý a zvědavý hospodský – každý z nich tu má co tajit. A všichni míří v noci do pokoje hosta Alcesta… Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Vladimír Šmeral, Miroslav Doležal, Viola Zinková, Bořivoj Navrátil a Vladimír Čech
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1969

Již od chlapeckých let psal Goethe dramatické pokusy, které se omezovaly zpočátku jen na „malé formy“ nebo zůstaly pouhými fragmenty. Ale mladý Goethe řekl sám o sobě, že „by zahynul, kdyby nemohl psát dramata“, a předváděl často do divadelní podoby i své nejdrobnější osobní zážitky.

Po jednoaktové hříčce Rozmar zamilovaného je veselohra Každý má svou vinu druhou dokončenou dramatickou prací mladého Goetha. V první verzi to byla aktovka, napsal ji přibližně v listopadu 1768, tedy ve svých devatenácti letech, o rok později ji dovedl do podoby, ve které ji známe dnes.

Veselohra byla vytvořena pod silným vlivem Moliéra a Goldoniho a zejména takzvané „saské komedie“. Je to poslední Goethova práce psaná v rokokovém slohu a i zde je nepochybně zpracován osobní zážitek autora, který tu zřejmě vystupuje v postavě Alcesta.

U nás je tato komedie málo známá. V Německu se hraje zejména v poslední době i na jevišti společně s Rozmarem zamilovaného.

Spustit audio

Související