Johann Wolfgang Goethe: Italská cesta

13. prosinec 2011

V osmdesátých letech 18. stol. byl už Johann Wolfgang Goethe (28. 8. 1749 – 22. 3. 1832) dvorním radou, důvěrným rádcem sasko-výmarského knížete. Goethe cítil, že úřední povinnosti hrozí zadusit jeho tvůrčí potenci, dvorská atmosféra mu začínala být nesnesitelná.

V roce 1786, když se léčil v Karlových Varech, odjel odtud tajně (!) do Itálie a pobyl tam půldruhého roku. Důvěrné setkání se zcela novým světem a především s antikou znamenalo tvůrcovo znovuzrození. Všechny své tehdejší osudy a pocity vylíčil o něco později v obsáhlém autobiografickém díle Italská cesta, jež není jen dokumentem o jedné etapě jeho života, ale i svědectvím o středomořské zemi, o jejím duchovním ovzduší, přírodě, o umění, jež tato země dala v průběhu dlouhých staletí světu a jež bylo pro básníka ze „severu“ povzbuzující vzpruhou.

Umělecká díla, která Goethe popisuje, většinou ještě existují, jakož i města a krajiny, byť většinou už v proměněné podobě. To či ono umělecké dílo se však dnes již často nachází jinde, některé obrazy jsou atribuovány jiným autorům, mnohé antické sochy se jinak vykládají. Proto můžeme dnes Goethovu Italskou cestu vnímat nejen jako hluboce ukotvený cestopis, který jako u všech velkých autorů přerůstá v dílo širšího než jen cestovatelského významu, ale i jako výzvu k poutavému seznamování s Itálií, k dobrodružství poznání, k propátrávání nových souvislostí.

Goethova první italská cesta zpracovaná literárně v Italienische Reise (1816-1817) má značný význam pro jeho další umělecký vývoj: místo bouřliváctví hnutí Sturm und Drang hledá autor nový esteticko-etický ideál – harmonického člověka, v němž je podle antického vzoru vyvážena duševní a fyzická stránka. Po návratu z Itálie r. 1788 se Goethe uvolňuje z veřejných funkcí (s výjimkou školství a kultury), aby se mohl cele věnovat literární práci. Návštěva Itálie splnila svůj obrodný, životadárný účel.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.