Jiří Průša: Nepotřebujete sekretářku? Gabriela Vránová v grotesce o příkladné administrativní pracovnici

25. září 2022

Komedie o sekretářce, která důsledným plněním úkolů přivádí své nadřízené k zoufalství. V hlavní roli nebezpečně okouzlující a schopné administrativní pracovnice skvělá Gabriela Vránová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Sekretářka (Gabriela Vránová), Ředitel (Miroslav Moravec), Ing. Košťál (Ladislav Trojan), Ing. Hrouza (Václav Sloup), Ing. Kahánek (Lubomír Lipský), Merta (Jan Faltýnek) a Stonáček (Jaroslav Kepka)
Dramaturgie: Jiří Souček
Režie: Olga Valentová
Natočeno: v roce 1982

Jarmila Svatá je mimořádně výkonná, nadprůměrně kvalifikovaná administrativní pracovnice. A podle fotografie je taky mladá a velmi pohledná. Když je tedy na poradě jednoho nejmenovaného stavebního podniku ohlášena jako pracovní posila, strhne se mezi vedoucími boj o to, ke komu bude přidělena. V podniku panuje trvalý nedostatek lidí všech profesí, takže je zvláštní, že sekretářka Jarmila Svatá na žádném úseku dlouho nevydrží. A přitom je tak samostatná a iniciativní, stačí jeden den, aby se dokonale zorientovala v chodu oddělení a jeho problémech…

Čtěte také

Groteska Jiřího Průši s nadsázkou pranýřuje nefunkční řízení výroby i všudypřítomné rozkrádání socialistického majetku. O poměrech ve společnosti neříká nic, co by občané v roce 1982 sami z vlastní zkušenosti neznali. Konec autor opatřil pointou, která má případného znepokojeného posluchače ujistit, že na vyšších místech soudruzi bdí a mají situaci pod kontrolou.

Budeme-li hledat důvody, pro které má dnes smysl se k rozhlasové komedii vracet, tak především kvůli plnokrevným hereckým výkonům, které v ní podávají všichni účinkující: Miroslav Moravec, Ladislav Trojan, Václav Sloup, Lubomír Lipský, Jan Faltýnek, Jaroslav Kepka. A především Gabriela Vránová, která dokonale ztělesnila v každém směru příkladnou sekretářku Jarmilu Svatou.

Inscenaci režisérky Olgy Valentové uvádíme ve vltavské řadě Hra pro pamětníky v obnovené repríze po více než třiceti letech.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.