Jiří Kamen: Spořivý dědeček a ještěrky v poštovní schránce. Příběh Zöllnerovy vily

5. leden 2021

Vyprávění o osudu lidí, kteří žili a žijí Zöllnerově vile. Povídku Jiřího Kamena ze sbírky Elvis ze Záluží poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Alena Sasínová-Polarczyk
Připravila: Eva Lenartová
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Jiří Kamen je český spisovatel a rozhlasový redaktor narozený v Kolíně 28. března 1951. Vystudoval obor uměnověda na FF UP v Olomouci a krátce se živil jako asistent režie v Divadle Jaroslava Průchy v Kladně. V Českém rozhlase pracuje od roku 1975 a působil na různých pozicích. Například jako šéfredaktor hlavní redakce literárně-dramatického vysílání, šéfredaktor stanice Vltava či spoluzakladatel publicistického pořadu Víkendová příloha, který byl oceněn novinářskou Cenou křepelek. V jeho díle je patrný zájem o skutečné postavy. Jejich osud nejprve dokumentaristicky objevuje a později je dotváří tak, aby se jim přiblížil a mohl pochopit jejich jednání s ohledem na danou dobu.

Je členem Obce spisovatelů a v jeho tvorbě najdeme poezii (Štěstí pod míru), román (Toulavý kůň) i povídkové knihy. Z jedné takové knihy, Elvis ze Záluží, je i povídka Spořivý dědeček a ještěrky v poštovní schránce. Aleš přijme pozvání na první společnou večeři do domu Sylviiných rodičů. Ze Sylviina vyprávění ví, že vilu, ve které nyní dívčina rodina žije, postavil její dědeček původně pro židovskou rodinu. Ta se ale nikdy nenastěhovala, a tak byla stavba dokončena pro dědečkovu rodinu. Co všechno se Aleš doví o minulosti místa samotného, ale především o osudech celé rodiny nad steakem z vepřové panenky a sklenkou portského?

Ačkoli se příběh odehrává v Zöllnerově vile, která se ten večer stane působivým jevištěm k převyprávění ne tak dávných situací, které se zde odehrály, je to především vyprávění o osudu lidí, kteří zde žili a žijí. Byla dědečkova šetrnost ohledně financí vždy ku prospěchu? A do toho všeho ta nešťastná událost...

autoři: Eva Lenartová , Růžena Štanclová
Spustit audio