Jerzy Kosiński: Byl jsem při tom

Jerzy Kosiński (1933 Lodž-1991 New York), zvláštní výhonek polské literatury ve Spojených státech, se proslavil zejména románem Nabarvené ptáče (1965) o zkušenostech židovského chlapce, žijícího v okupovaném Polsku na zapřenou.

Poslouchejte na Vltavě od 13. srpna 2014 vždy v 18:30.Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Jeho satirický román Byl jsem při tom (1971), proslavil stejnojmenný film s Petrem Sellersem v hlavní roli nepříliš inteligentního zahradníka, jenž se shodou okolností dostane až do nejvyšších pater americké společnosti i světové politiky. V rámci Roku polské kultury vás bude po pět večerů tímto rozmarným příběhem v překladu Jana Jiráka provázet Miroslav Maršálek, s nímž četbu nastudoval režisér Radim Nejedlý.


Čte: Miloslav Maršálek

Z překladu Jana Jiráka připravil Tomáš Sedláček.Režie: Radim Nejedlý

Natočeno v roce 2014.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.