Je Alzheimerova choroba vlastně diabetem 3. typu?

14. listopad 2012

Naše stravovací návyky a životní styl úzce souvisí s cukrovkou neboli diabetem – to asi není nic překvapujícího. Překvapující ale je – jak se v poslední době ukazuje – že cukrovka může mít úzkou souvislost i s degenerativním onemocněním mozku – tzv. Alzheimerovou chorobou.

V roce 1991 vyhlásily na 14. listopad Mezinárodní federace pro diabetes a Světová zdravotnická organizace „Světový den diabetu“, aby upozornily na zdravotní hrozbu, kterou diabetes představuje.

Diabetes neboli cukrovka 1. a 2. typu je bezpochyby jednou z nejvážnějších chorob, které dnes sužují zejména rozvinuté státy. Jen v České republice se loni s diabetem léčilo přes 825 000 lidí, ovšem podle odborníků zhruba 200 000 lidí o svém onemocnění neví, takže se ani neléčí.

V poslední době se navíc objevují překvapivé poznatky, které stále více svědčí o tom, že dokonce i obávané neurodegenerativní onemocnění, Alzheimerova choroba, by mohla souviset – podobně jako cukrovka – se sníženou citlivostí na inzulin, v tomto případě mozku. Začíná se proto někdy hovořit o diabetu 3. typu.

Jana Olivová požádala profesora Františka Vyskočila z Fyziologického ústavu Akademie věd o podrobnější vysvětlení.

autor: Jana Olivová
Spustit audio