Jazzissimo: Steve Gadd - Gadditude

13. listopad 2014

Steve Gadd nahrál v letech 1975 až 1991 ve spolupráci s Chickem Coreou obdivuhodné desky: Leprechaun, My Spanish Heart, Mad Hatter, Friends a Three Quartets.

Na stránkách Down Beatu (výdáno 2008) popisuje stylotvorný klavírista a orchestrátor Chick Corea setkání s Gaddem: „Steve za mnou přijel na víkend, poslouchali jsme muziku a povídali si o ní a o zvuku bicích, který se mně zdál u všech podobný. Pak jsem ho pozval na natáčení. Přijel s bubny, které zněly úplně jinak, než byla moje dosavadní zkušenost. Před natáčením stál u piana, sledoval partituru a chtěl, abych mu všechno zahrál. Potřeboval přijít na kloub, o čem ta muzika je. Když si sedl za bubny, už měl v hlavě přesnou představu. Nabídl mi několik variací rytmů. Dokázal dokomponovat mou hudbu svou hrou na bicí!

Závěrečná epizoda triptychu, věnovaného Steve Gaddovi ovšem čerpá z úplně jiného alba. Jde o jeho desku Gadditude (2013), na kterou mě upozornil Michal Hejna, iniciátor a producent dvou památných koncertů Stevea Gadda a jeho přátel v Praze v roce 2009.

Steve Gadd s Chickem Coreou:
autor: Petr Zvoníček
Spustit audio